Jogurtowe pankejki śniadaniowe (pancakes)
Pancakes to puszyste i delikatne placuszki śniadaniowe na sodzie. Są proste i szybkie w wykonaniu oraz bardzo uniwersalne, możemy podać je z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, kremem czekoladowym albo z owocami. W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolacje. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
250g mąki
250g jogurtu naturalnego
50g roztopionego masła
50g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
opcjonalnie: łyżka oleju do posmarowania patelni
- Dodatkowo:
cukier puder, miód lub syrop klonowy do podania
*** W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy całość rózgą lub mikserem, aż uzyskamy jednolitą masę ***
*** Patelnie rozgrzewamy i ewentualnie smarujemy łyżką oleju. Nakładamy po 2-3 łyżki ciasta na każdy placuszek i wyrównujemy ***
*** Smażymy po około 1 minutę z każdej strony – do zrumienienia ***
*** Po zdjęciu z patelni posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem albo syropem klonowym ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ