Burrito z kurczakiem


Burrito z kurczakiem

Chrupiące tortilki wypełnione pysznym meksykańskim farszem. Świetne zarówno na obiad, jak i kolacje, albo jako danie na przyjęcie. Robi się je szybko i sprawnie, a samo wykonanie wcale nie zajmuje wiele czasu. Polecam!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 puszka krojonych pomidorów

1 czerwona papryka

1 puszka czerwonej fasoli

1 mała puszka kukurydzy konserwowej

1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przyprawy : duża szczypta chilli w proszku, 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz

olej do smażenia

  • Dodatkowo:

placki tortilli

10 dkg żółtego sera (u mnie ser gouda i mozzarella)

 

 

*** Kurczaka kroimy w drobną kostkę ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i dodajemy pokrojone mięso ***

*** Podsmażamy ciągle mieszając. Gdy mięso starci surowy kolor dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę ***

*** Następnie dokładamy pomidory z puszki, mieszamy ***

*** Dodajemy przyprawy i całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 5 minut ***

*** Dokładamy koncentrat oraz odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę ***

*** Mieszamy i dusimy jeszcze przez około 5-10 minut, aż potrawa zgęstnieje. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Na placku tortilli układamy porcje farszu ***

*** Posypujemy żółtym serem ***

*** Zwijamy najpierw boki do środka, a następnie rolujemy od góry do dołu ***

*** Roladki podpiekamy przez 3-4 minuty w opiekaczy lub piekarniku albo na patelni ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Burrito z kurczakiem

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Używam najzwyklejszych tortilli, kupionych w Dino lub Biedronce. Jeśli są świeże, to nie powinny się łamać przy zwijaniu