Marynowane kotleciki drobiowe w panierce jogurtowej
Jak wiadomo filety z kurczaka są z natury delikatne i mało wyraziste w smaku, więc idealnie sprawdzi się do nich charakterna marynata. Kotleciki wychodzą kruche, soczyste i mega aromatyczne. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Polecam!
Składniki:
2 filety z kurczaka
- Marynata:
1/4 szklanki oliwy lub oleju
2 przeciśnięte ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
szczypta zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pikantnego ketchupu
3 łyżki gęstego jogurtu
1 jajko
- Dodatkowo:
1 szklanka mąki
olej do smażenia
*** Do miski przekładamy olej, przyprawy, przeciśnięty czosnek, ketchup i koncentrat ***
*** Całość dokładnie mieszamy i dodajemy jogurt ***
*** Wbijamy jajko ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki ***
*** Mięso przykrywamy folią i delikatnie rozbijamy ***
*** Rozbite filety przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i całość odkładamy na minimum 1 godziną ***
*** Po tym czasie kotleciki kolejno obtaczamy w mące ***
*** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ***
*** Na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano ***
*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ