Marynowane kotleciki drobiowe w panierce jogurtowej


Marynowane kotleciki drobiowe w panierce jogurtowej

Jak wiadomo filety z kurczaka są z natury delikatne i mało wyraziste w smaku, więc idealnie sprawdzi się do nich charakterna marynata. Kotleciki wychodzą kruche, soczyste i mega aromatyczne. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Polecam!

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

  • Marynata:

1/4 szklanki oliwy lub oleju

2 przeciśnięte ząbki czosnku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

szczypta ostrej papryki mielonej

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

szczypta zmielonego pieprzu

1 łyżeczka soli

1 łyżka ostrej musztardy

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka pikantnego ketchupu

3 łyżki gęstego jogurtu

1 jajko

  • Dodatkowo:

1 szklanka mąki

olej do smażenia

 

 

*** Do miski przekładamy olej, przyprawy, przeciśnięty czosnek, ketchup i koncentrat ***

*** Całość dokładnie mieszamy i dodajemy jogurt ***

*** Wbijamy jajko ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki ***

*** Mięso przykrywamy folią i delikatnie rozbijamy ***

*** Rozbite filety przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i całość odkładamy na minimum 1 godziną ***

*** Po tym czasie kotleciki kolejno obtaczamy w mące ***

*** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ***

*** Na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano ***

*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE