Serniki karmelowy na spodzie oreo
Wilgotny i kremowy sernik, na ciemnym spodzie z ciasteczek oreo, zwieńczony wyśmienitym kremem karmelowym. Przepyszny, a przy tym wcale nie trudny w wykonaniu, spokojnie każdy sobie poradzi. Polecam!
Składniki:
- Spód:
200g ciasteczek oreo
3 łyżki miękkiego masła
- Sernik:
1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g)
5 jajek
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g)
- Dodatkowo:
ok 350g masy kajmakowej
150g serka mascarpone
*** Przygotowujemy spód oreo. Do malaksera przekładamy ciasteczka (całe razem z nadzieniem) oraz masło ***
*** Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy ***
*** Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wyrównujemy (moja foremka ma wymiary 21×26 cm). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej ***
*** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę ***
*** Pianę przekładamy do osobnej miski i odkładamy na później. W misie miksera umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (sam proszek) ***
*** Całość miksujemy razem do połączenia się składników. Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek ***
*** Delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – już nie miksujemy ***
*** Całość przelewamy delikatnie na blaszkę z przygotowanym wcześniej spodem oreo ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponownie sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach ***
*** Gdy sernik całkowicie wystygnie przygotowujemy krem karmelowy. W misie miksera umieszczamy 300g masy kajmakowej i 150g serka mascarpone. Wszystko miksujemy razem, aż do uzyskania jednolitej masy ***
*** Krem wykładamy na wystudzonym serniku, wyrównujemy ***
*** Pozostałą masę kajmakową przekładamy do woreczka, robimy dziurkę i polewamy ciasto ***
*** Wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ