Młoda kapusta z boczkiem – pyszny dodatek do obiadu


Młoda kapusta z boczkiem

Pyszny sezonowy dodatek do obiadu. Młoda kapustka zasmażana z warzywami, koperkiem i boczkiem wędzonym. Niebo w ustach!

 

 

Składniki:

1 główka młodej kapusty

100g boczku wędzonego

1 cebula

1 marchew

1/3 szklanki bulionu lub wody

1 łyżka masła

1 pęczek koperku

sól, pieprz

 

 

*** Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Boczek również kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Na patelni podsmażamy boczek, a gdy się zacznie wytapiać dodajemy cebulkę, mieszamy ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą marchew, mieszamy ***

*** Po chwili dodajemy pokrojoną kapustę ***

*** Mieszamy i podsmażamy przez chwilę ***

*** Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy często mieszając, aż płyn się wygotuje, a warzywa zmiękną. Dodajemy posiekany koperek ***

*** Mieszamy, dokładamy łyżkę masła i podsmażamy jeszcze przez chwilę ***

*** Doprawiamy do smaku solą i pierzem ***

*** Podajemy jako dodatek do obiadu ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE