Serniczek pistacjowy – najlepszy na świecie!


Serniczek pistacjowy – najlepszy na świecie!

Bardzo kremowy, aksamitny i wilgotny, a do tego nieziemsko pyszny. Idealny na święta i specjalne okazje. Gęsty i mazisty sernik o smaku pistacji, na ciasteczkowym spodzie. Według mnie najlepszy na świecie!

 

 

Składniki:

  • Spód ciasteczkowy:

160g jasnych herbatników

60g masła

  • Masa serowa:

*wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, wyjmujemy je z lodówki minimum 1 godzinę wcześniej

1 kg twarogu mielonego (może być z wiaderka)

200g pasty pistacjowej – 100% pistacji, bez cukru (1 łyżkę pasty odkładamy do polewy)

100g białej czekolady

150ml śmietanki kremówki 36%

5 jajek

3/4 szklanki cukru

70g miękkiego masła

2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • Polewa czekoladowa:

100g białej czekolady

50 ml śmietanki kremówki

1 łyżka pasty pistacjowej

  • Do ozdoby:

orzechy pistacji – ok 2 łyżki

kwiaty jadalne np. róże – ok 2 łyżki

 

 

*** Przygotowujemy spód ciasta. Herbatniki przekładamy do malaksera i mielimy na „bułkę tartą” ***

*** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do herbatników, mieszamy ***

*** Dno tortownicy (moja blaszka ma średnicę 24cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy i również obkładamy paskiem papieru. Na dnie rozprowadzamy masę z herbatników i wyrównujemy łyżką ***

*** Przygotowujemy masę serową. W garnku podgrzewamy śmietankę, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę ***

*** Po chwili mieszamy do rozpuszczenia się czekolady ***

*** Następnie dodajemy pastę pistacjową ***

*** Mieszamy do połączenia się składników ***

*** Do misy miksera przekładamy ser, cukier oraz jajka. Całość miksujemy do momentu połączania się składników ***

*** Następnie dodajemy miękkie masło, mąkę ziemniaczaną oraz masę czekoladowo-pistacjową ***

*** Całość ponownie miksujemy do połączenia się składników ***

*** Masę serową przelewamy delikatnie na ciasteczkowy spód ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C, na spodzie piekarnika umieszczamy blaszkę z wodą, aby zapewnić dużą wilgotność, pieczemy przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 130’C i pieczemy jeszcze przez 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku ***

*** Gdy sernik całkowicie wystygnie, przygotowujemy polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietankę, zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy, dodajemy 1 łyżkę masy pistacjowej, mieszamy. Gotową polewę wykładamy na ciasto ***

*** Z wierzchu ciasto przyozdabiamy posiekanymi pistacjami i jadalnymi kwiatami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

KOMENTARZE