Serniczek pistacjowy – najlepszy na świecie!
Bardzo kremowy, aksamitny i wilgotny, a do tego nieziemsko pyszny. Idealny na święta i specjalne okazje. Gęsty i mazisty sernik o smaku pistacji, na ciasteczkowym spodzie. Według mnie najlepszy na świecie!
Składniki:
- Spód ciasteczkowy:
160g jasnych herbatników
60g masła
- Masa serowa:
*wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, wyjmujemy je z lodówki minimum 1 godzinę wcześniej
1 kg twarogu mielonego (może być z wiaderka)
200g pasty pistacjowej – 100% pistacji, bez cukru (1 łyżkę pasty odkładamy do polewy)
100g białej czekolady
150ml śmietanki kremówki 36%
5 jajek
3/4 szklanki cukru
70g miękkiego masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Polewa czekoladowa:
100g białej czekolady
50 ml śmietanki kremówki
1 łyżka pasty pistacjowej
- Do ozdoby:
orzechy pistacji – ok 2 łyżki
kwiaty jadalne np. róże – ok 2 łyżki
*** Przygotowujemy spód ciasta. Herbatniki przekładamy do malaksera i mielimy na „bułkę tartą” ***
*** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do herbatników, mieszamy ***
*** Dno tortownicy (moja blaszka ma średnicę 24cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy i również obkładamy paskiem papieru. Na dnie rozprowadzamy masę z herbatników i wyrównujemy łyżką ***
*** Przygotowujemy masę serową. W garnku podgrzewamy śmietankę, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę ***
*** Po chwili mieszamy do rozpuszczenia się czekolady ***
*** Następnie dodajemy pastę pistacjową ***
*** Mieszamy do połączenia się składników ***
*** Do misy miksera przekładamy ser, cukier oraz jajka. Całość miksujemy do momentu połączania się składników ***
*** Następnie dodajemy miękkie masło, mąkę ziemniaczaną oraz masę czekoladowo-pistacjową ***
*** Całość ponownie miksujemy do połączenia się składników ***
*** Masę serową przelewamy delikatnie na ciasteczkowy spód ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C, na spodzie piekarnika umieszczamy blaszkę z wodą, aby zapewnić dużą wilgotność, pieczemy przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 130’C i pieczemy jeszcze przez 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku ***
*** Gdy sernik całkowicie wystygnie, przygotowujemy polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietankę, zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy, dodajemy 1 łyżkę masy pistacjowej, mieszamy. Gotową polewę wykładamy na ciasto ***
*** Z wierzchu ciasto przyozdabiamy posiekanymi pistacjami i jadalnymi kwiatami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ