Soczysty kurczak z rękawa
Mięso pieczone w ten sposób wychodzi kruche, soczyste i aromatyczne w środku oraz rumiane i chrupiące z zewnątrz. Wręcz rozpływa się w ustach. Bardzo prosty i szybki patent na zrobienie pysznego kurczaka. Polecam!
Jednocześnie wraz z mięskiem polecam upiec rewelacyjne ziemniaczki harmonijkowe, dzięki czemu będziemy mieli cały obiad za jednym zamachem ;)) PRZEPIS na ziemniaczki znajdziecie TUTAJ (KLIK)
Składniki:
1 kg kurczaka w częściach (skrzydełka, pałki, udka…)
- Marynata:
3 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki musztardy
2 łyżki sosu sojowego
Przyprawy: po 1 łyżeczce soli, papryki słodkiej, kolendry, bazylii
po szczypcie: pieprzu, ostrej papryki
- Dodatkowo:
foliowy rękaw do pieczenia
*** Do miski przekładamy ketchup, koncentrat, musztardę i sos sojowy, mieszamy ***
*** Dodajemy przyprawy, mieszamy ***
*** Części kurczaka obtaczamy dokładnie w marynacie ***
*** Całość przekładamy do foliowego rękawa do pieczenia i związujemy końce. Worek umieszczamy w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie rozcinamy delikatnie rękaw i wykładamy mięso na raszkach z piekarnika ***
*** Mięso wkładamy ponownie do piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200’C i pieczemy jeszcze przez około 10-15 minut, do ładnego zrumienienia ***
*** Kurczak wychodzi kruchy i soczysty w środku oraz rumiany i chrupiący z zewnątrz ***
*** SMACZNEGO ***