Kotleciki drobiowe w musztardowej panierce
Soczyste, aromatyczne i kruche mięso z kurczaka obtoczone w rewelacyjnej panierce. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Takie kotleciki zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Polecam!
Składniki:
2-3 pojedyncze filety z kurczaka
sól, pieprz
1 łyżka musztardy
1 jajko
1/3 szklanki mleka
1 szklanka mąki
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
*** Filety przekrawamy wzdłuż na pół ***
*** Mięso rozbijamy na średniej grubości plastry ***
*** Filety przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** Smarujemy cienką warstwą musztardy i odkładamy na około 1 godzinę (można pominąć jeśli nie mamy czasu) ***
*** Jajko wbijamy do miseczki i mieszamy z mlekiem ***
*** Kotlety obtaczamy kolejno w mące ***
*** Następnie w jajku wymieszanym z mlekiem ***
*** A na końcu w bułce tartej ***
*** Smażymy na rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika, aby nie przypaliły się z wierzchu i doszły w środku ***
*** Smażymy z dwóch stron na rumiano ***
*** Po zdjęciu z patelni możemy ułożyć na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ