Ciasto malinowo-grysikowe bez pieczenia
Prawdziwa uczta dla podniebienia. Efektowne i bardzo smaczne ciacho, które wykonacie w prosty sposób i bez użycia piekarnika. Polecam!
Składniki:
*na foremkę o wymiarach 21 x 26 cm
ok 500g jasnych herbatników
1 słoik dżemu malinowego
1 szklanka mrożonych malin
kakao do oprószenia
- krem grysikowy:
800ml mleka
7 łyżek kaszy manny
150g cukru
16g cukru waniliowego (1 opakowanie)
szczypta soli
300g masła
- krem śmietankowy:
500ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan fix
*** Przygotowujemy masę grysikową. Mleko wraz z cukrem i solą zagotowujemy. Dodajemy kaszkę i gotujemy na małej mocy palnika ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (zajmie to ok 10 minut) ***
*** Ściągamy z palnika, dodajemy pokrojone na kawałki masło, mieszamy, aż składniki się połączą ***
*** Odkładamy do przestudzenia ***
*** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 21 x 26 cm). Na dnie układamy warstwę herbatników ***
*** Na herbatnikach rozsmarowujemy 1/3 dżemu i posypujemy 1/3 pokruszonych mrożonych malin ***
*** Następnie wykładamy połowę kremu (może być jeszcze ciepły) ***
*** Przykrywamy warstwą herbatników ***
*** Następnie warstwę powtarzamy – smarujemy dżemem, posypujemy malinami, wykładamy resztę kremu, przykrywamy herbatnikami. Smarujemy pozostałym dżemem, posypujemy malinami i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego ***
*** Przygotowujemy krem na wierzch. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan fixem ***
*** Krem rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu ciasta,wyrównujemy lub robimy wzorek np widelcem ***
*** Całość posypujemy kakao ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ