Ciasto malinowo-grysikowe bez pieczenia


Ciasto malinowo-grysikowe bez pieczenia

Prawdziwa uczta dla podniebienia. Efektowne i bardzo smaczne ciacho, które wykonacie w prosty sposób i bez użycia piekarnika. Polecam!

 

 

Składniki:

*na foremkę o wymiarach 21 x 26 cm

ok 500g jasnych herbatników

1 słoik dżemu malinowego

1 szklanka mrożonych malin

kakao do oprószenia

  • krem grysikowy:

800ml mleka

7 łyżek kaszy manny

150g cukru

16g cukru waniliowego (1 opakowanie)

szczypta soli

300g masła

  • krem śmietankowy:

500ml śmietanki kremówki 36%

2 łyżki cukru pudru

2 opakowania śmietan fix

 

 

*** Przygotowujemy masę grysikową. Mleko wraz z cukrem i solą zagotowujemy. Dodajemy kaszkę i gotujemy na małej mocy palnika ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (zajmie to ok 10 minut) ***

*** Ściągamy z palnika, dodajemy pokrojone na kawałki masło, mieszamy, aż składniki się połączą ***

*** Odkładamy do przestudzenia ***

*** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 21 x 26 cm). Na dnie układamy warstwę herbatników ***

*** Na herbatnikach rozsmarowujemy 1/3 dżemu i posypujemy 1/3 pokruszonych mrożonych malin ***

*** Następnie wykładamy połowę kremu (może być jeszcze ciepły) ***

*** Przykrywamy warstwą herbatników ***

*** Następnie warstwę powtarzamy – smarujemy dżemem, posypujemy malinami, wykładamy resztę kremu, przykrywamy herbatnikami. Smarujemy pozostałym dżemem, posypujemy malinami i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego ***

*** Przygotowujemy krem na wierzch. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan fixem ***

*** Krem rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu ciasta,wyrównujemy lub robimy wzorek np widelcem ***

*** Całość posypujemy kakao ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE