Zapiekanka cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem
Pyszne i treściwe danie z piekarnika. Świetne zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie. Polecam!
Składniki:
1 opakowanie rurek cannelloni
10 dkg żółtego sera
- Farsz:
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
100ml bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, cukier
olej do smażenia
- Beszamel:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
1 szklanka mleka
*** Przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy drobno poszatkowaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso i smażymy, aż straci surowy kolor. Zalewamy bulionem, dusimy przez około 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku. Odkładamy do przestudzenia ***
*** Rurki podgotowujemy przez około 2 minuty i tniemy na pół. Układamy pionowo na naczyniu żaroodpornym i otaczamy tortownicą lub rantem, aby się nie przewracały ***
*** Rurki wypełniamy farszem ***
*** Przygotowujemy beszamel: w garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką ***
*** Cały czas mieszając dodajemy mleko oraz przyprawy ***
*** Mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos byłby zbyt gęsty możemy dolać trochę więcej mleka ***
*** Rurki polewamy równomiernie sosem ***
*** Całość posypujemy startym żółtym serem ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy 35 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni ***
*** Wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy delikatnie rant ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Jednogarnkowe dania z piekarnika KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ