Zapiekanka cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem


Zapiekanka cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem

Pyszne i treściwe danie z piekarnika. Świetne zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie. Polecam!

 

 

Składniki:

1 opakowanie rurek cannelloni

10 dkg żółtego sera

  • Farsz:

0,5 kg mięsa mielonego

1 cebula

100ml bulionu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, cukier

olej do smażenia

  • Beszamel:

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

1 płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej

1 szklanka mleka

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy drobno poszatkowaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso i smażymy, aż straci surowy kolor. Zalewamy bulionem, dusimy przez około 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Rurki podgotowujemy przez około 2 minuty i tniemy na pół. Układamy pionowo na naczyniu żaroodpornym i otaczamy tortownicą lub rantem, aby się nie przewracały ***

*** Rurki wypełniamy farszem ***

*** Przygotowujemy beszamel: w garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką ***

*** Cały czas mieszając dodajemy mleko oraz przyprawy ***

*** Mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos byłby zbyt gęsty możemy dolać trochę więcej mleka ***

*** Rurki polewamy równomiernie sosem ***

*** Całość posypujemy startym żółtym serem ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy 35 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni ***

*** Wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy delikatnie rant ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE