Dorsz w sosie śmietanowo-brokułowym
Soczysta i rozpływająca się w ustach rybka duszona w przepysznym, kremowym sosie. Idealnie smakuje podana z ryżem lub makaronem, ale sprawdzi się także w duecie z ziemniaczkami. Obiad palce lizać!
Składniki:
300g filetów z dorsza
Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, papryka słodka i ostra
pół szklanki mąki do obtoczenia ryby
1/3 szklanki bulionu
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
250g mrożonego brokuła
kilka pomidorków koktajlowych
olej do smażenia
*** Filety z dorsza kroimy na mniejsze porcję i oprószamy z dwóch stron przyprawami ***
*** Następnie rybę obtaczamy w mącę ***
*** Filety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron ***
*** Następnie zalewamy całość bulionem i zagotowujemy ***
*** Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietankę, delikatnie mieszamy i ponownie zagotowujemy ***
*** Dodajemy zamrożone różyczki brokuła ***
*** Delikatnie przyprawiamy ***
*** Gotujemy przez kilka minut, aż brokuł zmięknie. Pod koniec dodajemy pokrojone na kawałki pomidorki ***
*** Dusimy jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ