Dorsz w sosie śmietanowo-brokułowym


Dorsz w sosie śmietanowo-brokułowym

Soczysta i rozpływająca się w ustach rybka duszona w przepysznym, kremowym sosie. Idealnie smakuje podana z ryżem lub makaronem, ale sprawdzi się także w duecie z ziemniaczkami. Obiad palce lizać!

 

 

Składniki:

300g filetów z dorsza

Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, papryka słodka i ostra

pół szklanki mąki do obtoczenia ryby

1/3 szklanki bulionu

1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%

250g mrożonego brokuła

kilka pomidorków koktajlowych

olej do smażenia

 

 

*** Filety z dorsza kroimy na mniejsze porcję i oprószamy z dwóch stron przyprawami ***

*** Następnie rybę obtaczamy w mącę ***

*** Filety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron ***

*** Następnie zalewamy całość bulionem i zagotowujemy ***

*** Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietankę, delikatnie mieszamy i ponownie zagotowujemy ***

*** Dodajemy zamrożone różyczki brokuła ***

*** Delikatnie przyprawiamy ***

*** Gotujemy przez kilka minut, aż brokuł zmięknie. Pod koniec dodajemy pokrojone na kawałki pomidorki ***

*** Dusimy jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE