Zupa gołąbkowa z kaszą bulgur


Zupa gołąbkowa z kaszą bulgur

To jedna z naszych ulubionych zup, często ją robię i równie często trochę zmieniam składniki. Dzisiejsza wersja to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Zupka jest treściwa, sycąca i przepyszna!

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

ćwiartka białej kapusty

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchewka

1 niewielki korzeń pietruszki

kawałek selera

1 puszka krojonych pomidorów

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

100g kaszy bulgur

2 litry bulionu

1 łyżka masła najlepiej klarowanego

Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek,  cukier, 2 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu, liść laurowy

1 łyżka siekanej natki pietruszki

 

 

*** Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa dodajemy na patelnię, mieszamy i podsmażamy wszystko razem przez chwilę ***

*** Dodajemy mięso, mieszamy ***

*** Podsmażamy wszystko do momentu, aż mięso starci surowy kolor ***

*** Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy ***

*** Całość smażymy jeszcze przez chwilę i delikatnie przyprawiamy, solą, pieprzem, majerankiem i chilli ***

*** Przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w kulkach, zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Zmniejszamy moc palnika do małej, do garnka dodajemy pokrojoną wcześniej kapustę oraz wsypujemy kaszę, mieszamy ***

*** Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru (około 1 płaska łyżeczka) ***

*** Przed podaniem posypujemy siekaną zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE