Zupa gołąbkowa z kaszą bulgur
To jedna z naszych ulubionych zup, często ją robię i równie często trochę zmieniam składniki. Dzisiejsza wersja to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Zupka jest treściwa, sycąca i przepyszna!
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
ćwiartka białej kapusty
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 niewielki korzeń pietruszki
kawałek selera
1 puszka krojonych pomidorów
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
100g kaszy bulgur
2 litry bulionu
1 łyżka masła najlepiej klarowanego
Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, cukier, 2 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu, liść laurowy
1 łyżka siekanej natki pietruszki
*** Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę ***
*** Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa dodajemy na patelnię, mieszamy i podsmażamy wszystko razem przez chwilę ***
*** Dodajemy mięso, mieszamy ***
*** Podsmażamy wszystko do momentu, aż mięso starci surowy kolor ***
*** Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy ***
*** Całość smażymy jeszcze przez chwilę i delikatnie przyprawiamy, solą, pieprzem, majerankiem i chilli ***
*** Przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w kulkach, zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Zmniejszamy moc palnika do małej, do garnka dodajemy pokrojoną wcześniej kapustę oraz wsypujemy kaszę, mieszamy ***
*** Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru (około 1 płaska łyżeczka) ***
*** Przed podaniem posypujemy siekaną zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ