Wigilijna rybka dla dzieci


Wigilijna rybka dla dzieci

Chrupiąca, soczysta i co najważniejsze bez ości, taka jest właśnie ta pyszniutka rybka, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim dzieciom. Świetny pomysł na wigilię i nie tylko. Robi się ją naprawdę szybko i łatwo. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

 

 

Składniki:

ok 350g filetów z białej ryby (u mnie dorsz)

1 jajko

2 łyżki kaszy manny (można zastąpić bułką tartą)

1 łyżka soku z cytryny

pół łyżeczki soli

szczypta pieprzu

  • Panierka:

1 jajko + 2 łyżki mleka

1 szklanka płatków kukurydzianych

pół szklanki mąki

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

 

 

 

*** Rybę myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy ***

*** Przekładamy do miski, dodajemy jajko, kaszkę (lub bułkę tartą), sok z cytryny oraz przyprawy ***

*** Dokładnie mieszamy ***

*** Płatki kukurydziane przekładamy do malaksera ***

*** Mielimy na drobno. Zamiennie płatki można włożyć do woreczka foliowego, zawiązać i potłuc tłuczkiem do mięsa ***

*** Przygotowujemy 3 miseczki. Do jednej miski wsypujemy mąkę, do drugiej wbijamy jajko i roztrzepujemy z mlekiem, a do trzeciej wsypujemy płatki. Z dwóch płaskich łyżek masy rybnej formujemy okrągłego klopsika i obtaczamy go w mące, dość mocno ściskamy w dłoniach i spłaszczamy. Następnie kotlecika obtaczamy w jajku i płatkach ***

*** Tak postępujemy, aż do wykończenia masy rybnej ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej (około centymetrowa warstwa oleju) i układamy klopsiki ***

*** Zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy klopsiki z dwóch stron do ładnego zrumienienia (około 2-3 minuty z każdej strony) ***

*** Po zdjęciu z patelni klopsiki układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy na ciepło ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE