Wigilijna rybka dla dzieci
Chrupiąca, soczysta i co najważniejsze bez ości, taka jest właśnie ta pyszniutka rybka, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim dzieciom. Świetny pomysł na wigilię i nie tylko. Robi się ją naprawdę szybko i łatwo. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Składniki:
ok 350g filetów z białej ryby (u mnie dorsz)
1 jajko
2 łyżki kaszy manny (można zastąpić bułką tartą)
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
- Panierka:
1 jajko + 2 łyżki mleka
1 szklanka płatków kukurydzianych
pół szklanki mąki
- Dodatkowo:
olej do smażenia
*** Rybę myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy ***
*** Przekładamy do miski, dodajemy jajko, kaszkę (lub bułkę tartą), sok z cytryny oraz przyprawy ***
*** Dokładnie mieszamy ***
*** Płatki kukurydziane przekładamy do malaksera ***
*** Mielimy na drobno. Zamiennie płatki można włożyć do woreczka foliowego, zawiązać i potłuc tłuczkiem do mięsa ***
*** Przygotowujemy 3 miseczki. Do jednej miski wsypujemy mąkę, do drugiej wbijamy jajko i roztrzepujemy z mlekiem, a do trzeciej wsypujemy płatki. Z dwóch płaskich łyżek masy rybnej formujemy okrągłego klopsika i obtaczamy go w mące, dość mocno ściskamy w dłoniach i spłaszczamy. Następnie kotlecika obtaczamy w jajku i płatkach ***
*** Tak postępujemy, aż do wykończenia masy rybnej ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej (około centymetrowa warstwa oleju) i układamy klopsiki ***
*** Zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy klopsiki z dwóch stron do ładnego zrumienienia (około 2-3 minuty z każdej strony) ***
*** Po zdjęciu z patelni klopsiki układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Podajemy na ciepło ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK)
-
Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK)
-
Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK)