Królewiec z orzechami


Królewiec z orzechami

Jeśli tak jak ja uwielbiacie królewca ale nie przepadacie za tą gorzkawą polewą, którą zazwyczaj się go ozdabia, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jak dla mnie jest to strzał w 10. Jedno z najlepszych ciast. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto miodowe:

3 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

3 łyżki miodu

1 łyżeczka sody

150g masła lub margaryny

1 jajko

  • Biszkopt:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • Krem budyniowy:

3 szklanki mleka

250g masła

3/4 szklanki cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

  • Masa orzechowa:

350g orzechów włoskich

50 g masła (lub margaryny)

4 łyżki miodu

3 łyżki cukru

 

 

*** Przygotowujemy masę orzechową: w garnuszku rozpuszczamy masło (lub margarynę) z cukrem i miodem, dodajemy orzechy i chwilę gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Całość odstawiamy do przestudzenia ***

*** Przygotowujemy ciasto miodowe. Wszystkie składniki zagniatamy razem na gładkie ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 36 x 26 cm) ***

*** Pierwsze ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczmy do zrumienienia przez około 15 minut ***

*** Na drugie ciasto wykładamy masę orzechową i także wkładamy do piekarnika na około 15 minut ***

*** Następnie przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 36 x 26 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 25-30 minut – do suchego patyczka ***

*** Przygotowujemy krem.  Z mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem. W odlanym zimnym mleku mieszamy mąki. Całość wlewamy do gotującego się mleka (musi zacząć wrzeć), zmniejszamy moc palnika, gotujemy i cały czas mieszamy, aż budyń zgęstnieje ***

*** Do ciepłego budyniu dodajemy masło, mieszamy ***

*** Teraz najlepiej całość zmiksować lub zblędować, aby krem był gładki i jednolity ***

*** Składamy ciasto. Na dnie blaszce układamy pierwszy blat miodowy ***

*** Na cieście rozprowadzamy równomiernie połowę ciepłego kremu budyniowego ***

*** Na kremie układamy biszkopt ***

*** Na biszkopt wykładamy drugą część ciepłego kremu ***

*** Zakrywamy drugim blatem miodowym i lekko dociskamy dłoniom ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE