Królewiec z orzechami
Jeśli tak jak ja uwielbiacie królewca ale nie przepadacie za tą gorzkawą polewą, którą zazwyczaj się go ozdabia, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jak dla mnie jest to strzał w 10. Jedno z najlepszych ciast. Polecam!
Składniki:
- Ciasto miodowe:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
150g masła lub margaryny
1 jajko
- Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
3 szklanki mleka
250g masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
- Masa orzechowa:
350g orzechów włoskich
50 g masła (lub margaryny)
4 łyżki miodu
3 łyżki cukru
*** Przygotowujemy masę orzechową: w garnuszku rozpuszczamy masło (lub margarynę) z cukrem i miodem, dodajemy orzechy i chwilę gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Całość odstawiamy do przestudzenia ***
*** Przygotowujemy ciasto miodowe. Wszystkie składniki zagniatamy razem na gładkie ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 36 x 26 cm) ***
*** Pierwsze ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczmy do zrumienienia przez około 15 minut ***
*** Na drugie ciasto wykładamy masę orzechową i także wkładamy do piekarnika na około 15 minut ***
*** Następnie przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***
*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 36 x 26 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 25-30 minut – do suchego patyczka ***
*** Przygotowujemy krem. Z mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem. W odlanym zimnym mleku mieszamy mąki. Całość wlewamy do gotującego się mleka (musi zacząć wrzeć), zmniejszamy moc palnika, gotujemy i cały czas mieszamy, aż budyń zgęstnieje ***
*** Do ciepłego budyniu dodajemy masło, mieszamy ***
*** Teraz najlepiej całość zmiksować lub zblędować, aby krem był gładki i jednolity ***
*** Składamy ciasto. Na dnie blaszce układamy pierwszy blat miodowy ***
*** Na cieście rozprowadzamy równomiernie połowę ciepłego kremu budyniowego ***
*** Na kremie układamy biszkopt ***
*** Na biszkopt wykładamy drugą część ciepłego kremu ***
*** Zakrywamy drugim blatem miodowym i lekko dociskamy dłoniom ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ