Torcik bezowy z owocami
Słodka rozpusta. Torty bezowe są niezwykle dekoracyjne i przepyszne. Słodycz bezy idealnie przełamuje lekka kwaskowatość owoców. Takim deserem z pewnością zachwycisz swoich gości!
Składniki:
- Beza:
6 białek
szczypta soli
1,5 szklanki drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny lub octu
- Krem śmietankowy:
250g serka mascarpone
500ml schłodzonej śmietanki 36%
1 opakowanie śmietan fixu
1-2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
2 szklanki świeżych owoców, u mnie maliny i borówki
świeże listki mięty do ozdoby
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy uważać aby nie „przebić białek”, ubijamy nie za długo, tylko do momentu, aż piana będzie sztywna ***
*** Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo beza nie wyjdzie. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Masa bezowa musi być dobrze ubita. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet i miksujemy całość jeszcze przez minutę ***
*** Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia rysujemy okręgi o średnicy 22 cm. Ja narysowałam markerem i odwróciłam papier na drugą stronę, okrąg przebijał, a beza nie stykała się z tuszem. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartej gwiazdy ( u mnie jest to tylka wilton 1 M). Wzdłuż okręgów wyciskamy dookoła bezę na kształt koła, a następnie wypełniamy środek. Jeśli nie mamy rękawa i tylki, bezę możemy nałożyć łyżką i wyrównać ***
*** Piekarnik nagrzewamy do 150’C, wkładamy blachy z bezami, na wyższy i niższy poziom, zmniejszamy temperaturę do 110’C i pieczemy z termoobiegiem przez 2,5 godziny. Po tym czasie studzimy bezę w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc ***
*** Przygotowujemy krem śmietankowy. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone i śmietankę. Zaczynamy ubijać. Po około minucie dodajemy cukier puder (nie za dużo bo beza jest bardzo słodka) oraz śmietan fix i miksujemy wszystko, aż uzyskamy gęsty krem ***
*** Krem możemy wykładać łyżką lub wyciskać z rękawa cukierniczego z tylką. Na pierwszy blat bezowy wykładamy połowę kremu śmietankowego ***
*** Na kremie układamy połowę owoców ***
*** Przykrywamy drugim blatem bezowym i wykładamy drugą część kremu ***
*** Na kremie układamy pozostałe owoce ***
*** Całość dekorujemy listkami mięty ***
*** Tort podajemy w tym samym dniu w którym go przygotowaliśmy, najlepiej kroi się go kilka godzin po przełożeniu kremem. Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ