Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym


Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym

Dziś pomysł na szybki obiad z mięsa mielonego dla całej rodziny. Kruche i soczyste klopsy wypełnione pysznym nadzieniem i duszone w aromatycznym sosie. Do tego dania świetnie pasować będą ziemniaczki, kasza albo kluski i oczywiście świeża surówka. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Klopsy:

ok 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego

1 jajko

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

1 cebula

2 ogórki kiszone

10dkg boczku wędzonego

pół pęczka natki pietruszki

Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek

2-3 łyżki musztardy

pół szklanki mąki do obtoczenia klopsów

  • Dodatkowo:

2 cebule (u mnie biała i czerwona)

1 szklanka wody

1 kromka chleba razowego

1 łyżka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka musztardy

olej do smażenia

 

 

 

*** Ogórki, cebulę i boczek wędzony kroimy w kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miseczki i mieszamy razem ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przyprawy do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Masę mięsną dzielmy na 7 części i każdą z nich kolejno rozpłaszczamy na płaski placek, który następnie smarujemy cienką warstwą musztardy ***

*** Na mięsie układamy porcję ogórków, boczku, pietruszki i cebuli ***

*** Całość zwijamy w kulkę i obtaczamy w mące ***

*** Następnie ponownie formujemy w dłoniach lekko dociskając, aby klopsy nie rozpadały się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim klopsy ***

*** Zmniejszamy moc palnika i smażymy mięso z każdej strony na rumiano ***

*** Następnie zdejmujemy klopsy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli posypujemy ją papryką mieloną, mieszamy i jeszcze przez chwilę smażymy. Dzięki temu sos będzie miał ładny kolor ***

*** Dokładamy klopsy, zalewamy całość wodą ***

*** Dodajemy pokrojoną na kawałki kromkę chleba, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy całość pod przykryciem przez około 20 minut ***

*** Po tym czasie wyjmujemy na chwilę klopsy ***

*** Powstały sos blendujemy na gładko ***

*** Dodajemy łyżeczkę musztardy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zagęścić łyżką mąki rozmieszanej w 1/3 szklanki wody ***

*** Do sosu dokładamy ponownie klopsy ***

*** Całość podgrzewamy razem przez kilka minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym