Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym
Dziś pomysł na szybki obiad z mięsa mielonego dla całej rodziny. Kruche i soczyste klopsy wypełnione pysznym nadzieniem i duszone w aromatycznym sosie. Do tego dania świetnie pasować będą ziemniaczki, kasza albo kluski i oczywiście świeża surówka. Polecam!
Składniki:
- Klopsy:
ok 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
1 cebula
2 ogórki kiszone
10dkg boczku wędzonego
pół pęczka natki pietruszki
Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek
2-3 łyżki musztardy
pół szklanki mąki do obtoczenia klopsów
- Dodatkowo:
2 cebule (u mnie biała i czerwona)
1 szklanka wody
1 kromka chleba razowego
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka musztardy
olej do smażenia
*** Ogórki, cebulę i boczek wędzony kroimy w kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miseczki i mieszamy razem ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przyprawy do smaku ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Masę mięsną dzielmy na 7 części i każdą z nich kolejno rozpłaszczamy na płaski placek, który następnie smarujemy cienką warstwą musztardy ***
*** Na mięsie układamy porcję ogórków, boczku, pietruszki i cebuli ***
*** Całość zwijamy w kulkę i obtaczamy w mące ***
*** Następnie ponownie formujemy w dłoniach lekko dociskając, aby klopsy nie rozpadały się podczas smażenia ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim klopsy ***
*** Zmniejszamy moc palnika i smażymy mięso z każdej strony na rumiano ***
*** Następnie zdejmujemy klopsy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli posypujemy ją papryką mieloną, mieszamy i jeszcze przez chwilę smażymy. Dzięki temu sos będzie miał ładny kolor ***
*** Dokładamy klopsy, zalewamy całość wodą ***
*** Dodajemy pokrojoną na kawałki kromkę chleba, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy całość pod przykryciem przez około 20 minut ***
*** Po tym czasie wyjmujemy na chwilę klopsy ***
*** Powstały sos blendujemy na gładko ***
*** Dodajemy łyżeczkę musztardy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zagęścić łyżką mąki rozmieszanej w 1/3 szklanki wody ***
*** Do sosu dokładamy ponownie klopsy ***
*** Całość podgrzewamy razem przez kilka minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
To na pewno nie jest 0,5 kg mięsa!!
To jest dokładnie pół kilograma mięsa. Po dodaniu całej bułki i farszu wydaje się jakby było więcej.
Bardzo ciekawe danie, dzisiaj je zrobię na obiad. Pozdrawiam
Ta kromka chleba daje cały smaczek 🙂