Smażony makaron po chińsku z wieprzowiną i warzywami


Smażony makaron po chińsku z wieprzowiną i warzywami

Jak wiadomo dania azjatyckie są aromatyczne, dobrze doprawione i przepyszne. Dziś polecam kolorowe i pachnące, a do tego proste w przygotowanie danie orientalne, któremu ciężko się oprzeć. Kruche kawałki schabu, zasmażany makaron i soczyste warzywa w krystalicznym sosie. Danie palce lizać!

 

 

Składniki:

ok 350g schabu

1 łyżka sosu tyjraki

pół łyżeczki soli

1 łyżka przyprawy do dań kuchni chińskiej (u mnie 5 smaków)

pół szklanki mąki do obtoczenia

olej do smażenia

  • Warzywa:

200g mrożonej włoszczyzny w paskach

200g mrożonej zielonej fasolki szparagowej

1 łyżka sosu tyriaki

5 łyżek sosu sojowego

Przyprawy: sól, pieprz, chilli, przyprawa do dań chińskich, cukier (ok pół łyżeczki)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • Dodatkowo:

200g makaronu chińskiego np. Chow Mein, Udon…

1 łyżka kurkumy

1 łyżka oleju sezamowego lub masła klarowanego

1 łyżka sezamu

 

 

*** Schab kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy ***

*** Następnie mięso kroimy w paski ***

*** Przekładamy do miski polewamy sosem i obsypujemy przyprawami, mieszamy ***

*** Następnie mięso obtaczamy w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso – krótko na dużej mocy palnika, często mieszając. Zbyt długie smażenie sprawi, że mięso będzie twarde ***

*** Usmażony schab przekładamy na talerz, a na patelnie wrzucamy mrożoną włoszczyznę, mieszamy ***

*** Dodajemy fasolkę, mieszamy i smażymy całość przez chwilę ***

*** Dodajemy sos sojowy i tyriaki ***

*** Zalewamy całość szklanką wody, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną ***

*** W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem kurkumy i szczypty soli ***

*** Gdy warzywa zmiękną zaciągamy sos mąką ziemniaczaną wymieszaną z 1/3 szklanki wody. Mieszankę wlewamy na patelnie i całość zagotowujemy ciągle mieszając, aż potrawa zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą chińską, chilli i cukrem ***

*** W woku lub na dużej patelni podgrzewamy olej lub masło i smażymy na nim dobrze odsączony z wody makaron ***

*** Po chwili dodajemy mięso, mieszamy ***

*** Następnie dodajemy warzywa w sosie, mieszamy. Smażymy całość jeszcze przez chwilę ***

*** Podajemy posypane sezamem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE