Schab w sosie węgierskim
Kruche, soczyste i rozpływające się mięsko w pysznym i bardzo aromatycznym sosie. Idealne danie na rodzinny obiad. Świetnie smakuje zarówno z ziemniaczkami, jak i kluskami lub kaszą. Niezwykle proste i smaczne danie, polecam wypróbować!
Składniki:
1 kg schabu bez kości
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano
ziele angielskie, liść laurowy
pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
1 cebula
10 dkg pieczarek
2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
2 szklanki bulionu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka masła najlepiej klarowanego
1 łyżka siekanej zieleniny
*** Schab kroimy w niezbyt cienkie paski ***
*** Mięso obsypujemy przyprawami, mieszamy ***
*** Następnie paski schabu obtaczamy kolejno w mące ***
*** Mięso obsmażamy partiami na rozgrzanym oleju na rumiano i przekładamy na talerz ***
*** Gdy usmażymy całe mięso, na patelnie dokładamy masło i podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, mieszamy i podsmażamy ***
*** Dokładamy pokrojone w paski papryki i całość jeszcze przez chwilę smażymy ciągle mieszając ***
*** Dodajemy podsmażone wcześniej mięso ***
*** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego i zagotowujemy ***
*** Potrawę dusimy pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 1 godzinę ***
*** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę musztardy oraz koncentratu pomidorowego, mieszamy ***
*** Jeśli sos będzie zbyt rzadki możemy zaciągnąć go mąką (1 łyżkę mąki mieszamy w 1/3 szklanki wody, wlewamy do potrawy i zagotowujemy). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką ***
*** Przed podaniem posypujemy zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ