Toskańskie klopsiki


Toskańskie klopsiki

Moja propozycja na bardzo smaczny i wykwintny, a jednocześnie łatwy oraz dość szybki w przygotowaniu obiad. Soczyste i mięciusie klopsiki z dodatkiem suszonych pomidorów i  świeżych listków szpinaku, zanurzone w aromatycznym oraz wspaniale kremowym sosie, z pewnością przypadną Wam do gustu. Polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

500g mielonego mięsa wieprzowego

1 jajko

100g ugotowanej kaszy gryczanej

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia

mąka do obtoczenia klopsików

1 cebula

2-3 garści świeżego szpinaku

1 szklanka bulionu

pół szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%

kilka plasterków suszonych pomidorów

olej do smażenia

 

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, ugotowaną kaszę oraz przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące ***

*** Klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju ***

*** Z każdej strony na rumiano ***

*** Klopsiki przesuwamy na bok, na środek patelni przekładamy pokrojoną cebulę, mieszamy i smażymy przez chwilę ***

*** Dodajemy szpinak ***

*** Mieszamy i podsmażamy przez 1-2 minuty, aż szpinak zwiędnie ***

*** Wlewamy bulion, mieszamy ***

*** Wlewamy śmietankę ***

*** Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy potrawę przez kilka minut, aż sos zgęstnieje ***

*** Po tym czasie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory ***

*** Na koniec całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE