Toskańskie klopsiki
Moja propozycja na bardzo smaczny i wykwintny, a jednocześnie łatwy oraz dość szybki w przygotowaniu obiad. Soczyste i mięciusie klopsiki z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżych listków szpinaku, zanurzone w aromatycznym oraz wspaniale kremowym sosie, z pewnością przypadną Wam do gustu. Polecam wypróbować!
Składniki:
500g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
100g ugotowanej kaszy gryczanej
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia
mąka do obtoczenia klopsików
1 cebula
2-3 garści świeżego szpinaku
1 szklanka bulionu
pół szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
kilka plasterków suszonych pomidorów
olej do smażenia
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, ugotowaną kaszę oraz przyprawy – do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące ***
*** Klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju ***
*** Z każdej strony na rumiano ***
*** Klopsiki przesuwamy na bok, na środek patelni przekładamy pokrojoną cebulę, mieszamy i smażymy przez chwilę ***
*** Dodajemy szpinak ***
*** Mieszamy i podsmażamy przez 1-2 minuty, aż szpinak zwiędnie ***
*** Wlewamy bulion, mieszamy ***
*** Wlewamy śmietankę ***
*** Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy potrawę przez kilka minut, aż sos zgęstnieje ***
*** Po tym czasie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory ***
*** Na koniec całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ