Rogale marcińskie – wg oryginalnego przepisu


Rogale marcińskie – wg oryginalnego przepisu

Takie przysmaki przygotowuje się w Poznaniu 11 listopada z okazji dnia Św. Marcina. To prawdziwa pokusa dla wszystkich mieszkańców i przyjezdnych. Delikatne listkujące ciasto i przepyszne, wilgotne nadzienie z białego maku, to połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Przepis nie jest mega łatwy ani bardzo szybki w przygotowaniu, ale z instrukcją krok po kroku z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Warto zaskoczyć rodzinę i gości takim oryginalnym rarytasem! Z przepisu otrzymamy aż 20 dużych rogali, po wystudzeniu możemy nadmiar zamrozić na później 😉

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

0,5 kg mąki pszennej

25g świeżych drożdży

60g cukru

3 łyżki masła

250ml ciepłego mleka (ale nie gorącego)

1 jajko

1 żółtko

szczypta soli

  • Dodatkowo:

ok 150g miękkiego masła – do smarowania ciasta

1 jajko

2 łyżki mleka

  • Nadzienie:

0,5 kg białego maku

100g cukru

120g miodu

50g masła

50g rodzynek

50g migdałów

garść biszkoptów

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy

1 jajko

2-3 krople olejku migdałowego

  • Lukier:

1 szklanka cukru pudru

2-3 łyżki słodkiej śmietanki

pół szklanki orzechów arachidowych lub migdałów

 

MOJA RADA: Pracę należy rozłożyć sobie na dwa dni. Pierwszego dnia wieczorem lub późnym popołudniem przygotowujemy nadzienie i ciasto, które po kilkukrotnym wałkowaniu i chłodzeniu, musi pozostać na noc w lodówce. Drugiego dnia rano lub przed południem, wałkujemy ciasto, nadziewamy, zwijamy rogale i wypiekamy.

Po upieczeniu i wystudzeniu część rogalików możemy zamrozić na później. Wówczas polewamy je lukrem dopiero po rozmrożeniu.

 

*** Przygotowujemy ciasto (najlepiej zrobić to późnym popołudniem lub wieczorem, ponieważ gotowe ciasto będzie musiało leżakować przez noc w lodówce). Do miseczki przelewamy 50ml ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki, wkruszamy drożdże, całość rozcieramy i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia ***

*** W międzyczasie jajko i żółtko ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Masło podgrzewamy z mlekiem, aż się stopi. Zdejmujemy z ognia, odkładamy ***

*** Do masy jajecznej dodajemy wyrośnięte drożdże i wsypujemy mąkę oraz sól, mieszamy ***

*** Podczas wyrabiania dodajemy stopniowo ciepłe mleko z masłem. Zagniatamy gładkie ciasto ***

*** Z ciasta formujemy prostokąt, zawijamy go w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny ***

*** Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto (zachowując kształt prostokąta) i smarujemy około 2 łyżkami miękkiego masła ***

*** Następnie krótszy bok prostokąta składamy do środka ***

*** I całość zakładamy przeciwległym bokiem ciasta (tak jak byśmy składali na 3 kartkę papieru ***

*** Tak złożone ciasto rozwałkowujemy ponownie na duży prostokąt i ponownie smarujemy cienką warstwą miękkiego masła ***

*** Składamy w ten sam sposób co poprzednio. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Wałkowanie, smarowanie, składanie i chłodzenie ciasta powtarzamy trzy razy. Po ostatnim razie złożone i owinięte w folie ciasto zostawiamy w lodówce na całą noc ***

*** W międzyczasie gdy ciasto leżakuje w lodówce (lub między wałkowaniami), przygotowujemy nadzienie. Biały mak przesypujemy do garnka i zalewamy wrzącą wodą na około 1 cm nad jego wysokością ***

*** Gotujemy na niedużym ogniu przez około 20 minut, często mieszając. Mak w tym czasie wchłonie wchłonie większość wody ***

*** Następnie mak odsączamy i dokładnie odciskamy z wody, najlepiej przez gazę lub bawełnianą ściereczkę ***

*** Mak mielimy trzykrotnie ***

*** Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odkładamy na kilka minut ***

*** W garnuszku umieszczamy mało, cukier i miód ***

*** Podgrzewamy mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści ***

*** Dodajemy zmielony mak i podgrzewamy wszystko cały czas mieszając przez około 5 minut ***

*** Dodajemy sparzone i odsączone z wody rodzynki, zmielone lub drobno posiekane migdały i skórkę pomarańczową ***

*** Mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***

*** Na końcu dodajemy jajko, drobno pokruszone biszkopty oraz olejek migdałowy, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki ***

*** Następnego dnia ciasto i nadzienie wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na około 20 minut w temperaturze pokojowej ***

*** Po tym czasie ciasto przecinamy wzdłuż na pół (po przecięciu będzie wyraźnie widać warstwy ciasta) ***

*** Ciasto kolejno rozwałkowujemy na lekko podsypanym mąką blacie na długi prostokąt o grubości ok 5 mm ***

*** Rozwałkowane ciasto kroimy na około 8-10 trójkątów ***

*** Na każdym trójkącie rozprowadzamy dość sporą warstwę nadzienia, zostawiając wąską końcówkę trójkąta wolną ***

*** Szerszą końcówkę trójkąta zakładamy i nacinamy ***

*** Zawijamy ponownie i lekko rozchylamy nacięcie ***

*** Zwijamy do końca tworząc zgrabne rogale ***

*** Gotowe rogale układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia ***

*** Blaszkę z rogalami przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie rogale smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do ładnego zrumienienia ***

*** W celu zrobienia lukru w miseczce mieszamy cukier puder ze śmietanką ***

*** Po wystudzeniu rogale ozdabiamy lukrem i siekanymi orzechami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Rogale marcińskie – wg oryginalnego przepisu

  • Anonim

    Migdały tak ,orzeszki arachidowe nie, masłem zimnym, żeby uzyskać listwowanie, albo po 1 złożeniu a przed wałkowaniem schłodzic mocno, tak za kazdym razem, proponuję też dłuższe trójkąty i zwijać girki do środka jednocześnie odwracając żeby wyglądały jak marcinskie, ale plus za chęci