Makaron z kurczakiem po chińsku – pyszny obiad w pół godzinki!


Makaron z kurczakiem po chińsku

Szybkie i bardzo smaczne danie dla zapracowanych. Pomysł na obiad dla całej rodzinki, który przygotujesz w niecałe pół godzinki. Polecam!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

150g makaronu chińskiego np. Chow Mein

4 łyżki sosu sojowego

4 łyżki słodkiego sosu chilli

1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej (ok 400g)

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, imbir suszony

1 łyżeczka kurkumy

olej do smażenia

2 łyżki sezamu do posypania dania

 

 

 

*** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem łyżeczki kurkumy. Odcedzamy ***

*** W międzyczasie przygotowujemy mięso z warzywami. Fileta z kurczaka kroimy w niedużą kostkę ***

*** Mięso obsypujemy przyprawami, mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim fileta z kurczaka ***

*** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy mrożoną mieszankę warzywną ***

*** Smażymy całość do miękkości warzyw, podlewając kilkoma łyżkami wody z gotującego się makaronu. Przyprawiamy jeszcze delikatnie paprykami, imbirem i czosnkiem granulowanym ***

*** Następnie dodajemy sos sojowy i słodki sos chilli, mieszamy ***

*** Podajemy na ugotowanym wcześniej makaronie ***

*** Z wierzchu posypujemy sezamem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE