Gołąbki w sosie żurkowym
Dziś coś dla miłośników gołąbków i żurku, czyli pyszne gołąbki w sosie żurkowym. Smakują rewelacyjnie podane z duszonymi ziemniaczkami. Obiad palce lizać!
Składniki:
0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (u mnie łopatka)
100g ryżu (1 woreczek)
2 jajka
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
1 nieduża główka białej kapusty
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) lub smalcu
ok 3/4 szklanki wody
0,5 litra żurku z butelki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
*** Ryż gotujemy na półmiękko. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie i dzielimy na liście ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, jajka i przyprawy – do smaku ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Na każdym liściu kapusty układamy po około dwie łyżki farszu ***
*** Zawijamy kapustę z farszem w rulony ***
*** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło albo smalec i podsmażamy na nim przez chwilę gołąbki ***
*** Następnie przekładamy je delikatnie na drugą stronę i dalej podsmażamy przez około 1-2 minuty. Po tym czasie całość zalewamy wodą, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem przez około 25 minut ***
*** Po tym czasie do potrawy dodajemy żurek z butelki, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Zmniejszamy ogień i gotujemy całość bez przykrycia jeszcze przez około 5 minut ***
*** Na koniec posypujemy siekaną zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ