Frittata z ziemniakami


Frittata z ziemniakami

Pyszne i szybkie danie z patelni, do wykonania którego używamy ziemniaków pozostałych z wczorajszego obiadu. Świetny pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki. Polecam!

 

 

Składniki:

3-4 jajka

kilka ugotowanych ziemniaków (około 4-5 sztuk)

1 cebula

2 ząbki czosnku

kawałek papryki czerwonej lub papryczka chilli

1-2 łyżki natki posiekanego szczypiorku

2-3 łyżki tartego żółtego sera

2 łyżki masła klarowanego

1 łyżka oleju

Przyprawy: sól, pieprz

 

MOJA RADA: możemy dodać także inne warzywa na przykład cukinie albo szpinak i podsmażyć go przez chwilę z cebulką, natomiast w wersji mięsnej razem z cebulką możemy podsmażyć wędzony boczek, szynkę albo kiełbaskę.

 

 

 

*** Ugotowane ziemniaki kroimy na średniej wielkości kawałki ***

*** Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej i podsmażamy na nim cebulkę, a gdy się zeszkli dokładamy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***

*** Dodajemy ziemniaki, mieszamy i smażymy ***

*** Gdy ziemniaki zrumienią się, dodajemy drobno posiekaną paprykę (lub papryczkę chilli jeśli lubimy ostre potrawy) oraz szczypiorek ***

*** Do miseczki wbijamy jaja i dodajemy połowę startego ser oraz pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Tak przygotowane jajka wlewamy na patelnie, tak aby pokryły wszystkie składniki ***

*** Danie posypujemy pozostałym startym serem ***

*** Całość przykrywamy pokrywką i dusimy na najmniejszej mocy palnika przez około 5 minut ***

*** Po tym czasie delikatnie przekładamy nasz placek na drugą stronę (można przerzucić go szybkim ruchem na talerz, a potem ponownie na patelnię) i dusimy, ale już krócej, bo tylko około 2 minutki. Następnie przekładamy naszą frittatę na talerz ***

*** Z wierzchu możemy placek posypać siekanym szczypiorkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE