Frittata z ziemniakami
Pyszne i szybkie danie z patelni, do wykonania którego używamy ziemniaków pozostałych z wczorajszego obiadu. Świetny pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki. Polecam!
Składniki:
3-4 jajka
kilka ugotowanych ziemniaków (około 4-5 sztuk)
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek papryki czerwonej lub papryczka chilli
1-2 łyżki natki posiekanego szczypiorku
2-3 łyżki tartego żółtego sera
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oleju
Przyprawy: sól, pieprz
MOJA RADA: możemy dodać także inne warzywa na przykład cukinie albo szpinak i podsmażyć go przez chwilę z cebulką, natomiast w wersji mięsnej razem z cebulką możemy podsmażyć wędzony boczek, szynkę albo kiełbaskę.
*** Ugotowane ziemniaki kroimy na średniej wielkości kawałki ***
*** Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej i podsmażamy na nim cebulkę, a gdy się zeszkli dokładamy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***
*** Dodajemy ziemniaki, mieszamy i smażymy ***
*** Gdy ziemniaki zrumienią się, dodajemy drobno posiekaną paprykę (lub papryczkę chilli jeśli lubimy ostre potrawy) oraz szczypiorek ***
*** Do miseczki wbijamy jaja i dodajemy połowę startego ser oraz pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Tak przygotowane jajka wlewamy na patelnie, tak aby pokryły wszystkie składniki ***
*** Danie posypujemy pozostałym startym serem ***
*** Całość przykrywamy pokrywką i dusimy na najmniejszej mocy palnika przez około 5 minut ***
*** Po tym czasie delikatnie przekładamy nasz placek na drugą stronę (można przerzucić go szybkim ruchem na talerz, a potem ponownie na patelnię) i dusimy, ale już krócej, bo tylko około 2 minutki. Następnie przekładamy naszą frittatę na talerz ***
*** Z wierzchu możemy placek posypać siekanym szczypiorkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ