Szarlotka ze śliwkami i kruszonką


Szarlotka ze śliwkami i kruszonką

Rewelacyjne połączenie jabłek i śliwek, na pysznym maślanym cieście z kruszonką. Szybkie i proste w wykonaniu. Idealne do popołudniowej kawki.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

*wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej

1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 pełna łyżeczka proszku do pieczenie

3/4 szklanki cukru

5 jajek

200g miękkiego masła

szczypta soli

  • Kruszonka:

50g zimnego masła

5 łyżek cukru

80g mąki pszennej

  • Dodatkowo:

2 nieduże jabłka lub 1 większe

kilka śliwek węgierek

 

 

*** W misie miksera ucieramy miękkie masło z cukrem ***

*** Do utartego masła dodajemy kolejno po jednym jajku, miksujemy. Do masy przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia ***

*** Dodajemy sól, mieszamy ***

*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (moja foremka ma wymiary 26×21 cm), wyrównujemy ***

*** Na cieście układamy połówki śliwek (skórką do dołu) i pokrojone na kawałki jabłka – bez skórki ***

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***

*** Kruszonkę rozsypujemy równomiernie po cieście ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka ***

*** Kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

KOMENTARZE