Szarlotka ze śliwkami i kruszonką
Rewelacyjne połączenie jabłek i śliwek, na pysznym maślanym cieście z kruszonką. Szybkie i proste w wykonaniu. Idealne do popołudniowej kawki.
Składniki:
- Ciasto:
*wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenie
3/4 szklanki cukru
5 jajek
200g miękkiego masła
szczypta soli
- Kruszonka:
50g zimnego masła
5 łyżek cukru
80g mąki pszennej
- Dodatkowo:
2 nieduże jabłka lub 1 większe
kilka śliwek węgierek
*** W misie miksera ucieramy miękkie masło z cukrem ***
*** Do utartego masła dodajemy kolejno po jednym jajku, miksujemy. Do masy przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia ***
*** Dodajemy sól, mieszamy ***
*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (moja foremka ma wymiary 26×21 cm), wyrównujemy ***
*** Na cieście układamy połówki śliwek (skórką do dołu) i pokrojone na kawałki jabłka – bez skórki ***
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***
*** Kruszonkę rozsypujemy równomiernie po cieście ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka ***
*** Kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ