Kruche rogaliki z białą czekoladą i borówkami


Kruche rogaliki z białą czekoladą i borówkami

Delikatne, maślane i ekstra kruche rogale, które w dodatku są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Niebo w ustach!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

400g mąki pszennej + maka do podsypania

3 łyżki cukru pudru

250g zimnego masła

5 żółtek

  • Dodatkowo:

ok 20dkg borówek

1 tabliczka białej czekolady

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i dokładamy pokrojone na kawałki zimne masło ***

*** Całość siekamy nożem ***

*** Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto ***

*** Gotowe ciasto wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki ***

*** Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części ***

*** Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 lub 12 trójkątów – w zależności jak duże chcemy uzyskać rogaliki ***

*** Na szerszej części każdego trójkąta układamy pół kawałka czekolady oraz 2-3 borówki ***

*** Ciasto z nadzieniem zawijamy zaczynając od szerszej części tworząc rogaliki ***

*** Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15 minut – do zrumienienia ***

*** Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

KOMENTARZE