Kruche rogaliki z białą czekoladą i borówkami
Delikatne, maślane i ekstra kruche rogale, które w dodatku są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Niebo w ustach!
Składniki:
- Ciasto:
400g mąki pszennej + maka do podsypania
3 łyżki cukru pudru
250g zimnego masła
5 żółtek
- Dodatkowo:
ok 20dkg borówek
1 tabliczka białej czekolady
cukier puder do posypania
*** Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i dokładamy pokrojone na kawałki zimne masło ***
*** Całość siekamy nożem ***
*** Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto ***
*** Gotowe ciasto wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki ***
*** Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części ***
*** Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 lub 12 trójkątów – w zależności jak duże chcemy uzyskać rogaliki ***
*** Na szerszej części każdego trójkąta układamy pół kawałka czekolady oraz 2-3 borówki ***
*** Ciasto z nadzieniem zawijamy zaczynając od szerszej części tworząc rogaliki ***
*** Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15 minut – do zrumienienia ***
*** Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ