Niezły Meksyk
Treściwe, pikantne i bardzo łatwe danie jednogarnkowe z meksykańską nutą, to świetny pomysł na pyszny obiad lub kolację dla wielbicieli ostrych smaków. Danie możemy podać z ryżem, kaszą, makaronem lub ciepłą tortillą albo nachosami. Polecam!
Składniki:
0,5kg mielonego mięsa wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 świeże pomidory
po połowie papryki czerwonej, żółtej i zielonej
1 papryczka chilli
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
ok pół szklanki bulionu lub wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Przyprawy : 1 łyżeczka chilli w proszku, 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka mielonej papryki, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz
olej do smażenia
*** Papryki kroimy w kostkę, a papryczkę chilli drobno siekamy ***
*** Pomidory kroimy w kosteczkę ***
*** Przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor ***
*** Mięso obsypujemy przyprawami (chilli, kminem rzymskim, oregano papryką oraz solą i pieprzem), mieszamy ***
*** Następnie dodajemy pomidory, zalewamy bulionem, mieszamy i zagotowujemy. Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut ***
*** Po tym czasie dokładamy papryki oraz papryczkę chilli, mieszamy i całość dusimy przez około 10 minut ***
*** Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki ***
*** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, mieszamy i gotujemy około 5 minuty ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ