Klasyczne ogórki kiszone
Chrupiące i jędrne ogórki z tradycyjnej receptury, które zawekowane mogą stać cały rok. Jedne z najpopularniejszych przetworów na zimę. Polecam!
MOJA RADA: *miałam dość małe ogórki, więc zawekowałam je w słoikach 0,7 litra, do większych okazów polecam użyć większych, litrowych słoików. *Nie podaje dokładnych proporcji na przygotowanie zalewy, gdyż jej ilość zależy od użytych słoików i wielkości ogórków. Najlepiej robić po litrze zalewy, rozrobić wrzątek z solą, zalać słoiki i przygotować następny litr, i tak aż do zalania wszystkich zapraw. *Polecam kupić ogórki z lokalnych upraw lub od sprawdzonych dostawców.
Składniki:
2kg ogórków gruntowych
1 pęczek kopru z baldachami
Kawałek korzenia chrzanu – około 10cm
1 główka czosnku
sól kamienna do przetworów
*** Ogórki dokładnie myjemy w zimnej wodzie ***
*** Na dno każdego słoika (czystego i suchego) wkładamy koper ***
*** Umyte ogórki układamy ciasno, pionowo w słoikach. Między ogórki układamy pokrojony na słupki chrzan oraz po 2-3 ząbki czosnku do każdego słoika ***
*** Przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę. Do gorącej wody wsypujemy sól do przetworów w ilości 2 płaskie łyżki na 1 litr wody. Dokładnie mieszamy ***
*** Gorącą zalewę wlewamy do przygotowanych słoików – ogórki muszą by całkowicie zanurzone ***
*** Słoiki natychmiast zakręcamy ***
*** Gorące zaprawy przykrywamy dużym ręcznikiem lub kocykiem, co ułatwi ich zawekowanie i zostawiamy do następnego dnia ***
*** Po tym czasie słoiki możemy odłożyć do spiżarni, piwnicy lub w inne chłodne i ciemne miejsce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
Przetwory z ogórków i cukinii Przepisy tutaj (KLIK)
Od najmłodszych lat nauczona jestem, żeby dawać do ogórków zielony koper – nać. Ten suchy baldachim powoduje gorycz.
Dziwię się wszystkim, jak dodają te suche łodygi .
Może ma to smak, nie kwestionuje gustu, ale mnie aż skręca w brzuchu .