Rurki z kremem kajmakowym
Słodka przekąska, którą zajadają się nie tylko dzieci. Kruche i rumiane ciasto wypełnione pysznym kremem śmietankowo-karmelowym. Palce lizać!
* Z poniższych proporcji wyjdzie około 50 rurek z kremem
Składniki:
- Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
200g zimnego masła
szczypta soli
1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
- Krem kajmakowy:
350ml śmietanki kremówki
3 łyżki masy kajmakowej z puszki
- Dodatkowo:
Cukier puder do posypania rurek
MOJA RADA: Rurki możemy upiec nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wówczas wystarczy je wyjąć w dniu podania, nadziać kremem, posypać cukrem pudrem i gotowe. W ten sposób możemy zaoszczędzić sporo czasu jeśli na przykład rurki mają być przekąską na przyjęciu.
*Na blogu jest jeszcze jeden przepis na rurki z kremem (budyniowym), jednak skład ciasta jest inny bo zawiera żółtka i rurki wychodzą trochę twardsze, bardziej kruche, ale również mega smaczne.
*** Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło ***
*** Całość siekamy nożem ***
*** Dokładamy sól i śmietanę ***
*** Zagniatamy ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na części i każdą część dość cienko rozwałkowujemy. Następnie kroimy na paski o szerokości ok 2-3 cm ***
*** Paski ciasta owijamy wokół metalowych rurek, tak aby delikatnie na siebie zachodziły ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***
*** Jeszcze dość ciepłe rurki zdejmujemy delikatnie z foremek ***
*** Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Do śmietanki dodajemy kajmak ***
*** Mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników ***
*** Masę śmietankowo-kajmakową przekładamy do rękawa cukierniczego i nabijamy kremem każdą rurkę ***
*** Gotowe rurki posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ