Pierogi zbójnickie na grilla
Świetnie smakują zarówno podpieczone na ruszcie jak i prosto z patelni. Wielką zaletą tych pierogów jest to, że przygotowujemy je wcześniej, zamrażamy i sięgamy po porcję pierogów wówczas gdy ich potrzebujemy. Zamrożone układamy na grillu lub na patelni, podsmażamy i gotowe!
* Ja przygotowałam pierogi z podwójnej porcji składników gdyż potrzebowałam baaardzo dużo pierogów na przyjęcie 😉
Składniki:
- Składniki na ciasto:
200 ml wody
2 łyżki masła
2 szklanki mąki + mąka do podsypania
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- Składniki na farsz:
pół kilograma ziemniaków
1 łyżka masła
20dkg boczku wędzonego
1 cebula
10dkg żółtego sera
przyprawa do grilla (użyłam mieszanki pikantnej i ziołowej przyprawy)
- Dodatkowo:
woda, olej i sól do gotowania pierogów
*** Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści ***
*** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy ***
*** Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto ***
*** Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy farsz. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy ***
*** Do gorących ziemniaków dodajemy łyżkę masła i całość dusimy ***
*** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni – na średniej mocy palnika ***
*** Gdy boczek się wytopi dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Mieszamy i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli ***
*** Całość dodajemy do ziemniaków, mieszamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego starty na tarce ser żółty ***
*** Całość mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą do grilla ***
*** Farsz powinien być dość wyraziście przyprawiony ***
*** Z lodówki wyjmujemy przygotowane wcześniej ciasto, odkrawamy kawałek i dość cienko rozwałkowujemy ***
*** Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka ***
*** Na każdym kółku kładziemy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i zaklejamy brzegi ***
*** Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką blacie lub deseczce i przykrywamy ściereczką aby nie wyschły ***
*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i partiami wrzucamy pierogi. Każdą porcję pierogów gotujemy minuę od momentu wypłynięcia ***
*** Po wyjęciu z garnka pierogi odcedzamy, układamy na dużym talerzu i smarujemy masłem aby się ze sobą nie sklejały ***
*** Gdy pierogi ostygną układamy je na tacce i wkładamy do zamrażarki. Po kilku godzinach gdy się zamrożą możemy przełożyć je do woreczka ***
*** W każdej chwili możemy wyjąć porcję pierogów i przygotować je na grillu lub na patelni grillowej (bez rozmrażania). Przed położeniem na grillu pierogi należy posmarować delikatnie olejem, natomiast na patelni możemy podsmażyć je na maśle ***
*** W trakcie pieczenia pierogi posypujemy delikatnie przyprawą do grilla ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ