Surówka nadmorska


Surówka nadmorska

Pyszny i chrupiący dodatek praktycznie do każdego obiadu. W nadmorskiej restauracji jadłam ją z rybką i ziemniaczkami, tak mi zasmakowała, że postanowiłam odtworzyć ten smak w domu. Koniecznie spróbujcie, jest naprawdę pyszna!

 

 

Składniki:

pół młodej kapusty

1 czerwona cebula

1 marchew

kilka plastrów czerwonej papryki konserwowej

pół pęczka natki pietruszki

1 mała puszka kukurydzy z groszkiem

sól i pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka miodu

 

 

*** Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski, posypujemy połową łyżeczki soli, mieszamy ***

*** Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, paprykę kroimy w małą kostkę, pietruszkę drobno siekamy, a kukurydzę z groszkiem odsączamy z zalewy ***

*** Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do kapusty, mieszamy ***

*** W małej miseczce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i miodem ***

*** Tak powstały sos dodajemy do surówki, mieszamy ***

*** Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

KOMENTARZE