Surówka nadmorska
Pyszny i chrupiący dodatek praktycznie do każdego obiadu. W nadmorskiej restauracji jadłam ją z rybką i ziemniaczkami, tak mi zasmakowała, że postanowiłam odtworzyć ten smak w domu. Koniecznie spróbujcie, jest naprawdę pyszna!
Składniki:
pół młodej kapusty
1 czerwona cebula
1 marchew
kilka plastrów czerwonej papryki konserwowej
pół pęczka natki pietruszki
1 mała puszka kukurydzy z groszkiem
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
*** Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski, posypujemy połową łyżeczki soli, mieszamy ***
*** Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, paprykę kroimy w małą kostkę, pietruszkę drobno siekamy, a kukurydzę z groszkiem odsączamy z zalewy ***
*** Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do kapusty, mieszamy ***
*** W małej miseczce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i miodem ***
*** Tak powstały sos dodajemy do surówki, mieszamy ***
*** Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ