Sernik jagodowy
Ekstra kremowy, delikatny i wprost rozpływający się w ustach. Rewelacyjny sernik z dodatkiem jagód (mogą być mrożone) i borówek. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Polecam!
Oryginalny przepis pochodzi ze strony „malacukierenka.pl”
Składniki:
- Spód:
220g herbatników
100g masła
- Sernik:
1 kg mielonego sera (może być z wiaderka)
250g serka mascarpone
3 jajka
200g gęstego jogurtu naturalnego
1 budyń śmietankowy
200g cukru
1 cukier waniliowy
200g jagód (mogą być mrożone)
100g borówek
- Frużelina jagodowa na wierzch:
300ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
ok 100g jagód (mogą być mrożone) +2 łyżki cukru
*** Przygotowujemy spód cista. Masło roztapiamy i studzimy ***
*** Herbatniki miksujemy lub blendujemy na piasek ***
*** Do ciasteczek dodajemy roztopione masło, mieszamy. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy lub rantu cukierniczego o średnicy 24 cm. Wyrównujemy i dociskamy ***
*** Do misy miksera przekładamy oba sery, dodajemy cukry, jogurt oraz budyń i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując, aż powstanie jednolita masa ***
*** Następnie dodajemy jagody oraz borówki i całość mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką ***
*** Gotową masę wylewamy delikatnie na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy ***
*** Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez 75 minut. Od razu po upieczeniu za pomocą ostrego noża oddzielamy ciasto od brzegów rantu lub tortownicy, aby sernik równo opadł. Ciasto zostawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin ***
*** Po tym czasie przygotowujemy wierzch ciasta. Do garnuszka przekładamy jagody, zasypujemy cukrem i gotujemy mieszając, aż zmiękną i większość soku odparuje ***
*** Całość blendujemy na gładki mus ***
*** Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i fixem na sztywno ***
*** Na wierzch ciasta wykładamy ubitą śmietankę, a następnie łyżką układamy mus jagodowy ***
*** Za pomocą łyżki mieszamy delikatnie mus ze śmietanką tworząc ozdobne esy-floresy ***
*** Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Wierzch możemy dodatkowo przyozdobić borówkami i listkami mięty ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Co za piękny sernik! A pewnie najlepszy jeżeli jagody są zebrane świeżo z lasu. To w lipcu/sierpniu chyba, już niedługo 🙂
Rozwaliło mi kubki smakowało na sam widok. . Spróbuję zrobić na kruchym cieście. Myślę że smak będzie obłędny.