Surówka obiadowa z młodej kapustki
Wspaniała wiosenna jarzynka. Smaczna, zdrowa i kolorowa bomba witaminowa. Pasuje praktycznie do każdego dania, możemy ją podać zarówno do mięsa, jak i ryb, jajka sadzonego czy nawet do grilla lub burgerów. Polecam!
Składniki:
pół główki młodej kapusty
1 czerwona cebula
1 marchewka
pół czerwonej papryki
3/4 szklanki kukurydzy z groszkiem (lub samej kukurydzy konserwowej)
pół pęczka zielonej pietruszki
sól, pieprz
- Sos:
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
3-4 łyżki oliwy
*** Kapustę drobno szatkujemy ***
*** Przekładamy do miski, posypujemy płaską łyżeczką soli, mieszamy ***
*** Cebulę kroimy w drobną kosteczkę ***
*** Pietruszkę drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę, a marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach ***
*** Kukurydzę z groszkiem odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty ***
*** Mieszamy ***
*** Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy miód z sokiem z cytryny oraz oliwą (jeśli miód nie jest płynny, zalewamy go sokiem z cytryny i odkładamy na chwilę, później mieszamy, miód się wówczas łatwo rozpuści) ***
*** Sos wlewamy do surówki, mieszamy i przyprawiamy całość do smaku solą i pieprzem ***
*** Przed podaniem surówkę odkładamy do lodówki, aby wszystkie smaki przegryzły się ze sobą ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ