Surówka obiadowa z młodej kapustki


Surówka obiadowa z młodej kapustki

Wspaniała wiosenna jarzynka. Smaczna, zdrowa i kolorowa bomba witaminowa. Pasuje praktycznie do każdego dania, możemy ją podać zarówno do mięsa, jak i ryb, jajka sadzonego czy nawet do grilla lub burgerów. Polecam!

 

 

Składniki:

pół główki młodej kapusty

1 czerwona cebula

1 marchewka

pół czerwonej papryki

3/4 szklanki kukurydzy z groszkiem (lub samej kukurydzy konserwowej)

pół pęczka zielonej pietruszki

sól, pieprz

  • Sos:

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka miodu

3-4 łyżki oliwy

 

 

 

*** Kapustę drobno szatkujemy ***

*** Przekładamy do miski, posypujemy płaską łyżeczką soli, mieszamy ***

*** Cebulę kroimy w drobną kosteczkę ***

*** Pietruszkę drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę, a marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach ***

*** Kukurydzę z groszkiem odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty ***

*** Mieszamy ***

*** Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy miód z sokiem z cytryny oraz oliwą (jeśli miód nie jest płynny, zalewamy go sokiem z cytryny i odkładamy na chwilę, później mieszamy, miód się wówczas łatwo rozpuści) ***

*** Sos wlewamy do surówki, mieszamy i przyprawiamy całość do smaku solą i pieprzem ***

*** Przed podaniem surówkę odkładamy do lodówki, aby wszystkie smaki przegryzły się ze sobą ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE