Waniliowe cake pops
Bardzo ostatnio popularne czekoladowe ciasteczka na patyku. Są w miarę proste w przygotowaniu, a smakują obłędnie i na pewno zrobią furorę na każdej imprezie, nie tylko wśród dzieci. Polecam!
Składniki:
300g ciasta babkowego, biszkoptowego lub herbatników
80g serka mascarpone
60g białej czekolady
- Dodatkowo:
200g białej czekolady
ok 20 patyczków do cake pops
*** Ciasto babkowe, biszkoptowe lub herbatniki drobno kruszymy ***
*** 60 gram białej czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej ***
*** Około 2 łyżki czekolady odkładamy na później. Do pozostałej czekolady dodajemy serek mascarpone, mieszamy ***
*** Tak powstały krem czekoladowy dodajemy do pokruszonego wcześniej ciasta ***
*** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta lepimy kulki o wadzę około 20gram i układamy na talerzu ***
*** Patyczki do lizaków moczymy w pozostałej rozpuszczonej czekoladzie ***
*** I wkładamy w kulki, tak do połowy ich głębokości. Kuleczki z patyczkami wkładamy na około 4-5 godzin do lodówki aby się mocno schłodziły ***
*** Po tym czasie w szklance lub wąskiej miseczce rozpuszczamy pozostałą czekoladę (lub w kąpieli wodnej, a później przelewamy do szklanki) ***
*** Cake popsy wyjmujemy z lodówki i zanurzamy kolejno w czekoladzie. Wyciągamy, delikatnie potrząsamy i czekamy, aż nadmiar czekolady spłynie ***
*** Układamy na papierze do pieczenia. Teraz możemy nasze ciastka dowolnie ozdobić: posypać posypką, orzechami, pokruszonymi ciasteczkami albo polać kolorowym lukrem lub czekoladą ***
*** Cake popsy możemy dodatkowo umieścić w małych papilotkach do muffinek. Gotowe ciastka na patyku umieszczamy w lodówce na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia czekolady ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ