Zupa gajowego z fasolą i kiełbaską
Pożywna, gęsta, aromatyczna oraz przepyszna zupka z dobrej jakości wędzoną kiełbaską, kruchym mięskiem, fasolą i warzywami. Taka propozycja obiadowa z pewnością zachwyci wszystkich domowników!
Składniki:
400g fasoli Piękny Jaś
ok 450g łopatki wieprzowej
5-6 cienkich kiełbasek wędzonych (u mnie frankfurterki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 puszka krojonych pomidorów
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona, majeranek, cukier, liść laurowy, ziele angielskie
1-2 łyżki siekanej natki pietruszki
olej do smażenia
1 marchew*
1 pietruszka*
pół selera*
pół małego pora*
* zamiennie możemy użyć mrożonej włoszczyzny pokrojonej w słupki (pół opakowania)
*** Fasolę przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na całą noc. Po tym czasie fasolę przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy ***
*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę ***
*** Kiełbaski kroimy w plasterki ***
*** Pokrojoną łopatkę obsypujemy przyprawami i smażymy na rumiano ***
*** Podsmażone mięso dodajemy do garnka z gotującą się fasolą ***
*** Dodajemy liść laurowy oraz po 2-3 kulki ziela angielskiego i pieprzu. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 45 minut ***
*** W międzyczasie na patelni podsmażamy kiełbaskę z pokrojoną w kosteczkę cebulą ***
*** Gdy cebula się zeszkli, a kiełbaska zrumieni dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli oraz przeciśnięty czosnek, mieszamy i smażymy przez chwilę ***
*** Dodajemy warzywa pokrojone w słupki (lub mrożoną włoszczyznę), mieszamy i znowu smażymy przez chwilę ***
*** Na koniec dokładamy pomidory z puszki, mieszamy i jeszcze smażymy przez około 2-3 minuty ***
*** Całą zawartość patelni przekładamy do garnka z zupą, mieszamy ***
*** Gotujemy jeszcze przez około 25 minut – do miękkości mięsa i warzyw, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***
*** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i ostrą oraz odrobiną cukru (około pół łyżeczki) ***
*** Na koniec zupę posypujemy siekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ