Zupa gajowego z fasolą i kiełbaską


Zupa gajowego z fasolą i kiełbaską

Pożywna, gęsta, aromatyczna oraz przepyszna zupka z dobrej jakości wędzoną kiełbaską, kruchym mięskiem, fasolą i warzywami. Taka propozycja obiadowa z pewnością zachwyci wszystkich domowników!

 

 

Składniki:

400g fasoli Piękny Jaś

ok 450g łopatki wieprzowej

5-6 cienkich kiełbasek wędzonych (u mnie frankfurterki)

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

1 puszka krojonych pomidorów

1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona, majeranek, cukier, liść laurowy, ziele angielskie

1-2 łyżki siekanej natki pietruszki

olej do smażenia

1 marchew*

1 pietruszka*

pół selera*

pół małego pora*

* zamiennie możemy użyć mrożonej włoszczyzny pokrojonej w słupki (pół opakowania)

 

 

 

*** Fasolę przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na całą noc. Po tym czasie fasolę przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy   ***

*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Kiełbaski kroimy w plasterki ***

*** Pokrojoną łopatkę obsypujemy przyprawami i smażymy na rumiano ***

*** Podsmażone mięso dodajemy do garnka z gotującą się fasolą ***

*** Dodajemy liść laurowy oraz po 2-3 kulki ziela angielskiego i pieprzu. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 45 minut ***

*** W międzyczasie na patelni podsmażamy kiełbaskę z pokrojoną w kosteczkę cebulą ***

*** Gdy cebula się zeszkli, a kiełbaska zrumieni dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli oraz przeciśnięty czosnek, mieszamy i smażymy przez chwilę ***

*** Dodajemy warzywa pokrojone w słupki (lub mrożoną włoszczyznę), mieszamy i znowu smażymy przez chwilę ***

*** Na koniec dokładamy pomidory z puszki, mieszamy i jeszcze smażymy przez około 2-3 minuty ***

*** Całą zawartość patelni przekładamy do garnka z zupą, mieszamy ***

*** Gotujemy jeszcze przez około 25 minut – do miękkości mięsa i warzyw, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***

*** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i ostrą oraz odrobiną cukru (około pół łyżeczki) ***

*** Na koniec zupę posypujemy siekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE