Smalec z fasoli
Pyszna alternatywa dla mięsnych dodatków na kanapki. Wegetariańska pasta z fasolą, cebulką i jabłkiem, która do złudzenia przypomina smalczyk, a przy tym jest naprawdę wyborna w smaku. Nie tylko dla wegan, bo uwielbiają ją także mięsożercy. Robi się ją szybko i sprawnie, a najlepiej smakuje mocno schłodzona, na świeżym chlebku, podana z ogórkiem kiszonym. Świetnie sprawdzi się na śniadanko, kolację lub imprezkę przy grillu.
Składniki:
1 puszka białej fasoli
2 cebule
pół jabłka
sól, pieprz, majeranek
1 łyżka sosu sojowego
opcjonalnie 2-3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej (może być pozostała po obiedzie 😉
łyżka masła lub oleju
*** Fasolę dokładnie odsączamy z zalewy ***
*** Na maśle lub oleju szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę ***
*** Do Podprażonej cebuli dodajemy starte na tarce jabłko oraz łyżeczkę majeranku ***
*** Całość dusimy jeszcze przez około 2-3 minut, mieszając ***
*** Fasolę blendujemy, miksujemy w malakserze lub mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę ***
*** Zmieloną fasolę dodajemy do składników z patelni, mieszamy ***
*** Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i majerankiem ***
*** Opcjonalnie dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę, mieszamy. Kasza ma imitować skwarki ***
*** Smalec najlepiej smakuje mocno schłodzony ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Dzisiaj zrobilam :). Wyszedl świetny! 🙂