Makowiec warstwowy
Domowe makowce piecze się zarówno na Wielkanoc jak i na Boże Narodzenie. Zazwyczaj są one w formie strucli lub ciasta z kruchym spodem, jednak moja dzisiejsza propozycja jest nieco inna, a mianowicie pyszny, mięciutki i wilgotny makowiec warstwowy. Ciasto palce lizać!
Ciasto jest łatwe w wykonaniu i składa się z prostych składników, jednak potrzebuje długiego czasu wyrastania, bo aż 12 godzin. Dzieje się tak dlatego, że nasz makowiec składa się z 4 warstw ciasta i 3 porcji maku, co bardzo go obciąża. Aby się ładnie wypiekł i był mięciutki oraz wilgotny potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Nie jest to jednak bardzo uciążliwe, po prostu przygotowujemy sobie ciasto wieczorem, przykrywamy ściereczką i rano pieczemy.
Moja blaszka ma wymiary 26×26 centymetrów.
Składniki:
- Ciasto:
60g drożdży
550g mąki pszennej
3 żółtka
1 jajko
150g masła
6 łyżek cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki śmietany
- Masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej lub odpowiednio ok 900g domowej masy makowej
- Polewa:
1 szklanka cukru pudru + kilka łyżek słodkiej śmietanki
50g gorzkiej czekolady + ok 3 łyżki słodkiej śmietanki
*** Przygotowujemy ciasto. Drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru pudru ***
*** Mieszamy, aż staną się płynne ***
*** Mąkę siekamy z masłem, dodajemy drożdże, pozostały cukier, żółtka, jajko i śmietanę. Ręcznie lub za pomocą robota z hakiem wyrabiamy ciasto. Musi być miękkie, elastyczne i naprawdę dobrze i długo wyrobione ***
*** Ciasto dzielimy na 4 równe części, a masę makową na 3 części. Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkowujemy kolejno na placek wielkości foremki ***
*** Pierwsze ciasto układamy na dnie foremki, na cieście rozsmarowujemy pierwszą część masy makowej ***
*** Przykrywamy drugim ciastem ***
*** Wykładamy kolejną część masy makowej, przykrywamy ciastem i jeszcze raz masa makowa i na górę ostatnie ciasto ***
*** Blaszkę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 12 godzin (u mnie ciasto leżało na blacie przez całą noc) ***
*** Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 190’C i pieczemy przez 40 minut ***
*** Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Cukier puder mieszamy ze śmietanką, dodajemy jej tyle, aby lukier był dość gęsty ale płynny ***
*** Ciasto polewamy lukrem, a na wierzchu robimy paseczki (łyżeczką lub rękawem cukierniczym) z rozpuszczonej czekolady ze śmietanką. Następnie przejeżdżamy wzdłuż wykałaczką tworząc wzorek ***
*** Ciasto kroimy gdy polewa zastygnie ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ