Makowiec warstwowy


Makowiec warstwowy

Domowe makowce piecze się zarówno na Wielkanoc jak i na Boże Narodzenie. Zazwyczaj są one w formie strucli lub ciasta z kruchym spodem, jednak moja dzisiejsza propozycja jest nieco inna, a mianowicie pyszny, mięciutki i wilgotny makowiec warstwowy. Ciasto palce lizać!

Ciasto jest łatwe w wykonaniu i składa się z prostych składników, jednak potrzebuje długiego czasu wyrastania, bo aż 12 godzin. Dzieje się tak dlatego, że nasz makowiec składa się z 4 warstw ciasta i 3 porcji maku, co bardzo go obciąża. Aby się ładnie wypiekł i był mięciutki oraz wilgotny potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Nie jest to jednak bardzo uciążliwe, po prostu przygotowujemy sobie ciasto wieczorem, przykrywamy ściereczką i rano pieczemy.

Moja blaszka ma wymiary 26×26 centymetrów.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

60g drożdży

550g mąki pszennej

3 żółtka

1 jajko

150g masła

6 łyżek cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki śmietany

  • Masa makowa:

1 puszka gotowej masy makowej lub odpowiednio ok 900g domowej masy makowej

  • Polewa:

1 szklanka cukru pudru + kilka łyżek słodkiej śmietanki

50g gorzkiej czekolady + ok 3 łyżki słodkiej śmietanki

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto. Drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru pudru ***

*** Mieszamy, aż staną się płynne ***

*** Mąkę siekamy z masłem, dodajemy drożdże, pozostały cukier, żółtka, jajko i śmietanę. Ręcznie lub za pomocą robota z hakiem wyrabiamy ciasto. Musi być miękkie, elastyczne i naprawdę dobrze i długo wyrobione ***

*** Ciasto dzielimy na 4 równe części, a masę makową na 3 części. Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkowujemy kolejno na placek wielkości foremki ***

*** Pierwsze ciasto układamy na dnie foremki, na cieście rozsmarowujemy pierwszą część masy makowej ***

*** Przykrywamy drugim ciastem ***

*** Wykładamy kolejną część masy makowej, przykrywamy ciastem i jeszcze raz masa makowa i na górę ostatnie ciasto ***

*** Blaszkę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 12 godzin (u mnie ciasto leżało na blacie przez całą noc) ***

*** Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 190’C i pieczemy przez 40 minut ***

*** Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Cukier puder mieszamy ze śmietanką, dodajemy jej tyle, aby lukier był dość gęsty ale płynny ***

*** Ciasto polewamy lukrem, a na wierzchu robimy paseczki (łyżeczką lub rękawem cukierniczym) z rozpuszczonej czekolady ze śmietanką. Następnie przejeżdżamy wzdłuż wykałaczką tworząc wzorek ***

*** Ciasto kroimy gdy polewa zastygnie ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

KOMENTARZE