Obłędna szarlotka z kremem budyniowym


Obłędna szarlotka z kremem budyniowym

Kilkuwarstwowa pieczona szarlotka na dwukolorowym cieście kruchym, przełożona cytrynowym kremem budyniowym.  Mega smaczna, nie za słodka i wprost rozpływająca się w ustach. A przy tym wcale nie trudna w wykonaniu. Polecam!

Ciasto można podzielić na pół i upiec w dwóch równych blaszkach a następnie przełożyć kremem, lub upiec na jednej dużej blaszce (taj z wyposażenia piekarnika) i po wystudzeniu przeciąć na pół – ja tak właśnie zrobiłam. Wówczas jedną część ciasta umieszczamy w dowolnej blaszce, równej lub większej od ciasta, przekładamy kremem i przykrywamy drugim ciastem. Jeśli blaszka jest dużo większa od ciasta, można jego brzegi owinąć papierem do pieczenia, aby krem za bardzo nie wypłynął, a po kilku godzinach w lodówce zrobi się on zupełnie sztywny.

 

 

Składniki:

  • Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek

1/3 szklanki wody

1/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki krupczatki

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

250g zimnego masła

3 żółtka

2 całe jajka

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki kakao

ok 4 łyżki kaszki manny

  • Krem budyniowy:

1 opakowanie galaretki cytrynowej

0,5 szklanki wody

1,5 szklanki mleka

2 łyżki cukru

1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

200ml śmietanki 30%

 

*** Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Ćwiartki kroimy w kostkę w dwóch wielkościach, połowę w większą około 2 centymetrową, a połowę w mniejszą około 1 cm. Chodzi o to, że podczas prażenia mała kostka rozpadnie się tworząc mus, a większa kostka zostanie w całości ***

*** Jabłka przekładamy do dużego garnka, dodajemy wodę, cukry oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i podprażamy bez przykrycia na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną, a sok odparuje. Często mieszamy, aby jabłka nam się nie przypaliły. Odstawiamy do wystudzenia ***

*** Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę pszenną mieszamy z krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy drobno pokrojone zimne masło i całość siekamy nożem. Następnie dokładamy jajka, żółtka oraz śmietanę i zagniatamy wszystko, aż uzyskamy jednolite ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Oba ciasta zawijamy w folię, jasne ciasto wkładamy do lodówki, a ciemne do zamrażarki ***

*** Po około 15 minutach wyjmujemy jasne ciasto z lodówki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Może być to jedna duża blacha (taka z wyposażenia piekarnika jak u mnie) lub dwie mniejsze blachy (patrz opis u góry) ***

*** Ciasto posypujemy dwiema łyżkami kaszki manny ***

*** Na cieście rozkładamy jabłka i posypujemy resztą kaszy manny ***

*** Na wierzch ścieramy ciemne ciasto z zamrażarki ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (z termoobiegiem lub 190′ przy opcji góra-dół) i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy, a następnie przecinamy na pół ***

*** Przygotowujemy krem budyniowy. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody ***

*** W garnku zagotowujemy 1 szklankę mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy do niego budyń i mieszamy, aż zgęstnieje ***

*** Zdejmujemy z ognia i wlewamy rozpuszczoną galaretkę. Mieszamy, aż całość połączy się w jednolitą masę ***

*** Przykrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała budyniu i studzimy do temperatury pokojowej ***

*** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce wystudzony budyń i mieszamy, aż uzyskamy jednolity, gęsty krem ***

*** Jedną część ciasta układamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ***

*** Na cieście wykładamy równomiernie krem budyniowy i całość zakrywamy drugim ciastem, lekko dociskamy ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Szarlotka najlepiej smakuje na drugi dzień ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

KOMENTARZE