Chrupiąca surówka obiadowa


Chrupiąca surówka obiadowa

Pyszna i soczysta surówka, która pasuje praktycznie do wszystkiego. Jest prosta, niedroga, szybka w wykonaniu i niskokaloryczna. Świetny dodatek do obiadu!

 

 

Składniki:

1/3 główki białej kapusty

1 marchew

1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)

1 pęczek rzodkiewek

pół pęczka natki pietruszki

  • Sos:

3 łyżki oliwy

sok z połowy cytryny

2 łyżki miodu

sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

 

 

*** Kapustę drobno szatkujemy ***

*** Przekładamy do miski, delikatnie solimy, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny ***

*** Po tym czasie marchew i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w małą kosteczkę ***

*** Pietruszkę drobno siekamy ***

*** Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy ***

*** W osobnej miseczce umieszczamy składniki na sos. Najpierw mieszamy miód z sokiem z cytryny, aż zrobi się płynny. Dodajemy oliwę oraz po około pół łyżeczki soli, pieprzu i suszonych ziół, dokładnie mieszamy ***

*** Tak powstały sos wlewamy do sałatki, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem ***

*** Całość odstawiamy na minimum pół godziny w chłodne miejsce, aby smaki wzajemnie się przegryzły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE