Surówka chińska z pekinki
Taką surówkę często podaje się w chińskich restauracjach, jednak zazwyczaj wykonana jest ona z białej kapusty. U mnie dziś trochę inna, delikatniejsza wersja z użyciem kapusty pekińskiej. Jest pyszna, soczysta, chrupiąca i aromatyczna. Polecam!
Składniki:
pół główki kapusty pekińskiej
1 marchewka
sól, pieprz
- Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu jabłkowego lub białego octu winnego
2 łyżki miodu lub cukru
1 łyżka sosu sojowego
*** Kapustę drobno szatkujemy ***
*** Pokrojoną kapustę przekładamy do miski, posypujemy łyżeczką soli, mieszamy ***
*** Marchew obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach ***
*** W miseczce lub szklance mieszamy ze sobą składniki sosu: olej, ocet, sos sojowy i miód lub cukier ***
*** Sos wlewamy do miski z kapustą i marchewką, mieszamy ***
*** Surówkę przyprawiamy do smaku sola i pieprzem ***
*** Surówkę odkładamy na około pół godziny i ponownie mieszamy. Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Tania i smaczna surówka robilem