Szybkie ciasto czekoladowo-bananowe
Proste w przygotowaniu, wilgotne i przepyszne. Najlepiej użyć do ciasta mocno dojrzałych bananów, takich z pociemniałą skórką. Przepis jest naprawdę łatwy i z pewnością każdy sobie z nim poradzi.
Przepis jest na standardową keksówkę, ja miałam większą i szerszą niż ta tradycyjna (taką do wypieku chleba), więc powiększyłam składniki do mojego ciasta o połowę.
Składniki:
* na standardową keksówkę (12×30 cm – mierzone u góry formy)
2 bardzo dojrzałe banany
3/4 szklanki mleka
50g masła
2 jajka
1 szklanka mąki
4 czubate łyżki ciemnego kakao
pół szklanki cukru
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
- Polewa czekoladowa:
50ml śmietanki kremówki
100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół)
*** Do miski wbijamy jajka i dodajemy pokrojone na kawałki banany ***
*** Masło roztapiamy, zdejmujemy z palnika, wlewamy zimne mleko, mieszamy ***
*** Do bananów i jajek dodajemy mleko z masłem i całość blendujemy na gładką masę ***
*** Do masy dodajemy suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól ***
*** Całość mieszamy łyżką (nie miksujemy), aż powstanie jednolita masa ***
*** Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45-50 minut. Po tym czasie wypiek sprawdzamy patyczkiem – po wbiciu powinien być nieoklejony ciastem, ale nie musi być suchy, bo ciasto jest dość wilgotne ***
*** Po całkowitym wystudzeniu przygotowujemy polewę. Śmietankę wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy na chwilę ***
*** Po chwili całość dokładnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści, jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę więcej śmietanki ***
*** Ciasto oblewamy polewą i odkładamy do zastygnięcia ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Ble,wyszło obrzydliwe smakuje jak galaretka o smaku czekoladowym,ta konsystęncja?!NIGDY TEGO NIR ROBCIE!!
Anonimie – Najwidoczniej nieumiejętnie zrobiłeś to ciasto skoro wyszło takie obrzydliwe i najwidoczniej nie nadajesz się na robienie tego typu wypieków. I ewidentnie masz problem z kubkami smakowymi skoro ciasto bananowe na bazie mąki i jajek smakuje ci jak galaretka – może warto odwiedzić lekarza rodzinnego. Robiłam je wielokrotnie z tego przepisu (w postaci babeczek także) i zawsze wychodziło idealne.
Super, to są moje smaki, muszę wypróbować
Ciacho wyszło pyszne, wilgotne i mocno bananowe. Dałam trochę więcej cukru niż w przepisie, i żałuję, bo jest trochę za słodkie Dojrzałe banany osładzają wystarczająco, następnym razem dam tyle cukru ile w przepisie. Więc odradzam eksperymentowanie, trzymajcie się przepisu i wyjdzie idealne! ❤️