Karkówka pieczona w ketchupie
Mięso wychodzi miękkie, kruche i bardzo aromatyczne. Jednocześnie z karkówką upiekłam w piekarniku ziemniaczki i miałam cały obiad za jednym zamachem. Polecam Wam serdecznie ten przepis bo jest rewelacyjny!
Przepis na pieczone ziemniaczki znajdziecie TUTAJ (KLIK) – tym razem jednak piekłam je dłużej, a w niższej temperaturze – razem z mięsem ( trochę ponad godzinę w 180’C)
Składniki:
ok 1 kg karkówki
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
2 cebule
100ml pikantnego ketchupu
pół szklanki wody
olej do smażenia
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
*** Karkówkę kroimy na 5-6 plastrów i oprószamy z dwóch stron przyprawami ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim plastry karkówki, z dwóch stron na rumiano ***
*** Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na tym samym tłuszczu na którym wcześniej smażyliśmy mięso ***
*** W miseczce mieszamy ketchup z wodą ***
*** Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę sosu ketchupowego ***
*** Następnie układamy podsmażone plastry mięsa ***
*** Na mięsie układamy cebulę i całość polewamy resztą sosu ***
*** Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia. Przed podaniem danie posypujemy siekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Jednogarnkowe dania z piekarnika Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ