Karkówka pieczona w ketchupie


Karkówka pieczona w ketchupie

Mięso wychodzi miękkie, kruche i bardzo aromatyczne. Jednocześnie z karkówką upiekłam w piekarniku ziemniaczki i miałam cały obiad za jednym zamachem. Polecam Wam serdecznie ten przepis bo jest rewelacyjny!

Przepis na pieczone ziemniaczki znajdziecie TUTAJ (KLIK)  – tym razem jednak piekłam je dłużej, a w niższej temperaturze – razem z mięsem ( trochę ponad godzinę w 180’C)

 

 

Składniki:

ok 1 kg karkówki

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

2 cebule

100ml pikantnego ketchupu

pół szklanki wody

olej do smażenia

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

 

*** Karkówkę kroimy na 5-6 plastrów i oprószamy z dwóch stron przyprawami ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim plastry karkówki, z dwóch stron na rumiano ***

*** Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na tym samym tłuszczu na którym wcześniej smażyliśmy mięso ***

*** W miseczce mieszamy ketchup z wodą ***

*** Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę sosu ketchupowego ***

*** Następnie układamy podsmażone plastry mięsa ***

*** Na mięsie układamy cebulę i całość polewamy resztą sosu ***

*** Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia. Przed podaniem danie posypujemy siekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE