Rolady śląskie mielone
Wszyscy znają tradycyjne rolady śląskie zwane też zrazami. U mnie dzisiaj takie zrazy dla leniwych, czyli faszerowane roladki z mięsa mielonego. Jest przy nich dużo mniej roboty, a smakują tak samo pysznie jak te oryginalne. Warto wypróbować ten przepis!
Składniki:
ok 600 g mięsa mielonego wołowego (można zamiennie użyć wieprzowego)
1 cebula
100 g boczku wędzonego
1 duży ogórek kiszony (lub 2 mniejsze)
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
1 łyżka musztardy
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra
około pół szklanki mąki do obtoczenia roladek
olej do smażenia
*** Do mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) dodajemy jajko, bułkę odciśniętą z mleka, musztardę oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Smażymy tylko do czasu, aż cebula się zeszkli, nie dopuszczając do przyrumienienia ***
*** Boczek i ogórki kroimy w kosteczkę ***
*** Podsmażoną cebulę oraz boczek i ogórki dodajemy do mięsa ***
*** Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę ***
*** Z masy mięsnej formujemy podłużne rolady i kolejno obtaczamy je w mące ***
*** Następnie ponownie formujemy w dłoniach lekko ściskając i nadając kształt ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika i smażymy rolady z każdej strony na rumiano. Nie należy smażyć mięsa w zbyt wysokiej temperaturze, bo mięso przypiecze się z zewnątrz, a nie dojdzie w środku ***
*** Po zdjęciu z patelni mięso możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Absolutnie nie! Profanacja używać w opisie rolady śląskie…