Tortellini w sosie śmietankowym z boczkiem i szpinakiem
Pyszny i sycący obiad jednogarnkowy. Szybkie i aromatyczne danie z makaronem i pierożkami tortellini zanurzonymi w delikatnym i niezwykle kremowym sosie. Całą potrawę wykonamy z zaledwie kilku podstawowych składników, w około pół godzinki. Polecam!
Składniki:
1 opakowanie tortellini z nadzieniem prosciutto (250g)
100g makaronu np kokardki
100g boczku wędzonego
2 ząbki czosnku
2-3 garści świeżego szpinaku
250ml śmietanki 30%
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie
2-3 łyżki startego żółtego sera
*** Tortellini razem z makaronem gotujemy według przepisu na opakowaniu ***
*** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni. Gdy się zrumieni dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i całość jeszcze chwilką podsmażamy ***
*** Na patelnie dodajemy świeży szpinak ***
*** Mieszamy i smażymy przez chwilę, aż szpinak zwiędnie ***
*** Całość zalewamy śmietanką, dodajemy po około 1 łyżeczce kurkumy i ziół prowansalskich oraz po szczypcie papryki, zagotowujemy ***
*** Potrawę gotujemy ciągle mieszając, aż śmietanka zacznie gęstnięć ***
*** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron z tortellini, mieszamy i gotujemy przez około 1 minutę ***
*** Przed podaniem posypujemy startym żółtym serem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ