Surówka włoska
Jedna z najsmaczniejszych zimowych jarzynek. Zdrowy i kolorowy dodatek, który pasuje praktycznie do każdego obiadu. Polecam!
Składniki:
pół główki włoskiej kapusty
1 marchew
1 jabłko
pół pęczka natki pietruszki
garść orzechów włoskich
2-3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka octu jabłkowego (lub zamiennie soku z cytryny)
sól, pieprz
*** Kapustę drobno kroimy ***
*** Pokrojoną kapustę przekładamy do miski, solimy (ok 1 łyżeczka soli), mieszamy ***
*** Marchew obieramy i ścieramy na tatce o małych oczkach ***
*** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Pietruszkę drobno siekamy ***
*** Orzechy drobno kroimy i dodajemy do warzyw ***
*** W miseczce mieszamy oliwę z miodem i octem jabłkowym (lub sokiem z cytryny) oraz pieprzem (około pół łyżeczki) ***
*** Powstały sos wlewamy do miski z warzywami i całość dokładnie mieszamy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ