Zupa węgierska z białą fasolą


Zupa węgierska z białą fasolą

Zimową porą lubię gotować takie treściwe, kolorowe i rozgrzewające obiady. Ta zupka to prawdziwa eksplozja smaków, syty i łatwy w wykonaniu obiad, który możemy ugotować na dwa, trzy dni – im częściej odgrzewana tym jeszcze smaczniejsza!

 

 

Składniki:

400g fasoli Piękny Jaś

ok 0,5 kg łopatki wieprzowej

20 dkg boczku wędzonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchew

1 pietruszka

pół selera

1 czerwona papryka

1 papryczka chilli

1 puszka krojonych pomidorów

Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona, majeranek

natka pietruszki

olej do smażenia

 

 

*** Fasolę przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na całą noc ***

*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, a boczek w małą kosteczkę ***

*** Fasolę przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy ***

*** Mięso obsypujemy przyprawami i smażymy na rumiano ***

*** Podsmażone mięso dodajemy do garnka z gotującą się fasolą ***

*** Na patelni podsmażamy boczek z pokrojoną w kostkę cebulą ***

*** Warzywa (marchew, pietruszkę, seler i paprykę) kroimy w słupki i dokładamy na patelnię ***

*** Całość podsmażamy przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chilli, mieszamy ***

*** Zawartość patelni dokładamy do zupy ***

*** Dodajemy pomidory z puszki ***

*** Całość gotujemy około 1 godziną – do miękkości mięsa i fasoli ***

*** Na końcu zupę doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE