Zupa węgierska z białą fasolą
Zimową porą lubię gotować takie treściwe, kolorowe i rozgrzewające obiady. Ta zupka to prawdziwa eksplozja smaków, syty i łatwy w wykonaniu obiad, który możemy ugotować na dwa, trzy dni – im częściej odgrzewana tym jeszcze smaczniejsza!
Składniki:
400g fasoli Piękny Jaś
ok 0,5 kg łopatki wieprzowej
20 dkg boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 pietruszka
pół selera
1 czerwona papryka
1 papryczka chilli
1 puszka krojonych pomidorów
Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona, majeranek
natka pietruszki
olej do smażenia
*** Fasolę przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na całą noc ***
*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, a boczek w małą kosteczkę ***
*** Fasolę przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy ***
*** Mięso obsypujemy przyprawami i smażymy na rumiano ***
*** Podsmażone mięso dodajemy do garnka z gotującą się fasolą ***
*** Na patelni podsmażamy boczek z pokrojoną w kostkę cebulą ***
*** Warzywa (marchew, pietruszkę, seler i paprykę) kroimy w słupki i dokładamy na patelnię ***
*** Całość podsmażamy przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chilli, mieszamy ***
*** Zawartość patelni dokładamy do zupy ***
*** Dodajemy pomidory z puszki ***
*** Całość gotujemy około 1 godziną – do miękkości mięsa i fasoli ***
*** Na końcu zupę doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ