Kruche paluszki kokosowe


Kruche paluszki kokosowe

Cudowne w smaku ciasteczka, których wykonanie jest bardzo łatwe i szybkie. Wystarczy zagnieść razem wszystkie składniki, schłodzić, uformować wałeczki i upiec. Banalnie proste i mega smaczne!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150g wiórków kokosowych

150g masła

150g drobnego cukru

2 łyżki miodu

2 jajka

szczypta soli

  • Polewa:

50g mlecznej czekolady + kilka łyżek śmietanki

50g białej czekolady + kilka łyżek śmietanki

 

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, mieszamy ***

*** Wszystko razem zagniatamy, z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około pół godziny ***

*** Z ciasta formujemy długie wałki na podsypanym mąką blacie ***

*** Widelcem robimy wzorek na wałeczku ***

*** Wałeczki przecinamy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia ***

*** Po całkowitym wystudzeniu ciasteczek, roztapiamy najpierw białą czekoladę ze śmietanką ***

*** I polewamy nią ciasteczka ***

*** Następnie roztapiamy mleczną czekoladę (w tym samym rondelku w którym roztapialiśmy białą czekoladę) i polewamy ciasteczka ***

*** Ciasteczka odkładamy na około 1 godzinę, aż czekolada zastygnie ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

 

KOMENTARZE