Kruche paluszki kokosowe
Cudowne w smaku ciasteczka, których wykonanie jest bardzo łatwe i szybkie. Wystarczy zagnieść razem wszystkie składniki, schłodzić, uformować wałeczki i upiec. Banalnie proste i mega smaczne!
Składniki:
- Ciasto:
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g wiórków kokosowych
150g masła
150g drobnego cukru
2 łyżki miodu
2 jajka
szczypta soli
- Polewa:
50g mlecznej czekolady + kilka łyżek śmietanki
50g białej czekolady + kilka łyżek śmietanki
*** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, mieszamy ***
*** Wszystko razem zagniatamy, z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około pół godziny ***
*** Z ciasta formujemy długie wałki na podsypanym mąką blacie ***
*** Widelcem robimy wzorek na wałeczku ***
*** Wałeczki przecinamy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia ***
*** Po całkowitym wystudzeniu ciasteczek, roztapiamy najpierw białą czekoladę ze śmietanką ***
*** I polewamy nią ciasteczka ***
*** Następnie roztapiamy mleczną czekoladę (w tym samym rondelku w którym roztapialiśmy białą czekoladę) i polewamy ciasteczka ***
*** Ciasteczka odkładamy na około 1 godzinę, aż czekolada zastygnie ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ