Świąteczne roladki drobiowe
Doskonałe danie na bożonarodzeniowy obiad. Po postnej kolacji wigilijnej, fajnie jest zjeść w święta kawałek dobrego mięsa. Delikatne i niezwykle aromatyczne, faszerowane roladki z kurczaka duszone w pysznym sosie, sprawdzą się idealnie. Polecam!
Składniki:
3-4 pojedyncze filety z kurczaka
Przyprawy: sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie
150ml bulionu lub wody
garść suszonych grzybków
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 szklanka mąki do obtoczenia roladek
olej do smażenia
- Farsz:
ok 250g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
5-6 łyżek serka śmietankowego typu Almette, Turek itp
sól i pieprz
*** Przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości masła ***
*** Usmażone pieczarki przekładamy do miseczki, a na patelnie dokładamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Gdy cebula i pieczarki przestygną, przekładamy je do malaksera i mielimy razem ***
*** Gotowy farsz przyprawiamy dość intensywnie solą oraz pieprzem ***
*** Filety przecinamy wzdłuż na połówki ***
*** Mięso dość cienko rozbijamy ***
*** Rozbite filety oprószamy solą oraz pieprzem ***
*** Na mięsie delikatnie rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego ***
*** Następnie wykładamy około 2 łyżki farszu pieczarkowego ***
*** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy tworząc roladki ***
*** Roladki obtaczamy w mące, a następnie formujemy w dłoniach dość mocno ściskając i nadając im odpowiedni kształt ***
*** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor ***
*** Roladki smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób nam się nie rozpadną ***
*** Następnie całość zalewamy bulionem (lub wodą), dodajemy suszone grzybki, sos sojowy oraz liść laurowe i ziele angielskie ***
*** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 30 minut, w międzyczasie raz obracając roladki ***
*** Następnie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody i zagotować ***
*** Do sosu dokładamy ponownie roladki, delikatnie mieszamy ***
*** Roladki podajemy z ziemniaczkami lub kluskami i ulubioną surówką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK)
-
Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK)
-
Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK)