Świąteczne roladki drobiowe


Świąteczne roladki drobiowe

Doskonałe danie na bożonarodzeniowy obiad. Po postnej kolacji wigilijnej, fajnie jest zjeść w święta kawałek dobrego mięsa. Delikatne i niezwykle aromatyczne, faszerowane roladki z kurczaka duszone w pysznym sosie, sprawdzą się idealnie. Polecam!

 

 

Składniki:

3-4 pojedyncze filety z kurczaka

Przyprawy: sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie

150ml bulionu lub wody

garść suszonych grzybków

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 szklanka mąki do obtoczenia roladek

olej do smażenia

  • Farsz:

ok 250g pieczarek

1 cebula

1 łyżka masła klarowanego

5-6 łyżek serka śmietankowego typu Almette, Turek itp

sól i pieprz

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości masła ***

*** Usmażone pieczarki przekładamy do miseczki, a na patelnie dokładamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Gdy cebula i pieczarki przestygną, przekładamy je do malaksera i mielimy razem ***

*** Gotowy farsz przyprawiamy dość intensywnie solą oraz pieprzem ***

*** Filety przecinamy wzdłuż na połówki ***

*** Mięso dość cienko rozbijamy ***

*** Rozbite filety oprószamy solą oraz pieprzem ***

*** Na mięsie delikatnie rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego ***

*** Następnie wykładamy około 2 łyżki farszu pieczarkowego ***

*** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy tworząc roladki ***

*** Roladki obtaczamy w mące, a następnie formujemy w dłoniach dość mocno ściskając i nadając im odpowiedni kształt ***

*** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor ***

*** Roladki smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób nam się nie rozpadną ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem (lub wodą), dodajemy suszone grzybki, sos sojowy oraz liść laurowe i ziele angielskie ***

*** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 30 minut, w międzyczasie raz obracając roladki ***

*** Następnie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody i zagotować ***

*** Do sosu dokładamy ponownie roladki, delikatnie mieszamy ***

*** Roladki podajemy z ziemniaczkami lub kluskami i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE