Bezowy tort cyfrowy
Wcale nie taki trudny w wykonaniu, jak by się mogło wydawać. A efekt wow murowany! Tym pysznym i pięknym tortem z pewnością zaskoczysz wszystkich gości. Ciasto przekładamy kremem śmietankowym i świeżymi malinami, jest naprawdę pyszne! Wykonując blaty bezowe należy postępować ściśle według opisanych instrukcji, a na pewno wszystko się uda :))
Składniki:
- Beza:
8 białek jaj
szczypta soli
2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka soku z cytryny lub octu
- Krem:
250g serka mascarpone
250g śmietanki kremówki
- Dodatkowo:
świeże owoce (u mnie maliny)
dowolna dekoracja np. świeże kwiaty, owoce, mini czekoladki, małe beziki, kuleczki cukrowe itp
opcjonalnie kropelka lub szczypta barwnika
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy uważać aby nie „przebić białek”, ubijamy nie za długo, tylko do momentu, aż piana będzie sztywna ***
*** Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo beza nie wyjdzie. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Masa bezowa musi być dobrze ubita. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet i miksujemy całość jeszcze przez minutę ***
*** Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia rysujemy cyfrę, którą chcemy uzyskać. Ja narysowałam markerem i odwróciłam papier na drugą stronę, aby beza nie stykała się z tuszem. Papier z odrysowaną cyfrą umieszczamy na dużych blaszkach z wyposażenia piekarnika ***
*** Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartej gwiazdy ( u mnie jest to tylka wilton 1 M). Bezę wyciskamy kręcąc rękawem (tworząc wzorek) na kształt cyfry ***
*** To samo powtarzamy z drugą cyfrą ***
*** Piekarnik nagrzewamy do 150’C, wkładamy blachy z bezami (obie na raz), zmniejszamy temperaturę do 110’C i pieczemy z termoobiegiem przez 2,5 godziny. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika! Po tym czasie studzimy bezę w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc ***
*** Z pozostałej piany bezowej zrobiłam kilka ozdobnych bezików (połowę piany zabarwiłam na różowo), które później wykorzystałam do ozdoby torcika. Beziki upiekłam razem z cyframi ***
*** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz serek mascarpone i miksujemy do momentu uzyskania gęstej masy ***
*** Na pierwszej liczbie bezowej wykładamy krem (kilka łyżek kremu odkładamy dekoracji), możemy to zrobić łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego z tylką ***
*** W kremie umieszczamy świeże owoce ***
*** Całość zakrywamy drugą cyfrą ***
*** Z wierzchu torcik ozdabiamy pozostałym kremem do którego przyklejamy wybrane ozdoby. Torcik podajemy tego samego dnia w którym był przełożony kremem i ozdobiony (blaty bezowe możemy upiec dzień wcześniej i przełożyć w dzień podania) ***
*** SMACZNEGO ***
Jak ją przechować w lodowce po przygotowaniu ?
Jeżeli pieczemy same blaty wcześnie, to nie przechowujemy ich w lodówce, tylko w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Natomiast po przełożeniu kremem i owocami (przekładamy w dniu podania) przechowujemy normalnie w lodówce jak każdy inny tort. Najlepiej przełożyć tort kremem na 2-4 godziny przed podaniem i włożyć do lodówki.