Rozgrzewająca zupa z fasolą i mięsem mielonym
Ta zupa zastąpi Wam cały obiad. Jest sycąca, gęsta i pyszna. Wspaniale rozgrzewa, więc idealnie sprawdzi się jesienią i zimą gdy temperatury na zewnątrz są coraz niższe.
Składniki:
ok 30dkg fasoli Piękny Jaś
20dkg boczku wędzonego
30dkg mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2-3 ziemniaki
1 czerwona papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, 2 łyżki majeranku, szczypta chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju do smażenia
1,5 -2 litra bulionu lub wody
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
*** Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin ***
*** Boczek wędzony kroimy w średniej wielkości kostkę, a cebulę drobno siekamy. W dużym garnku podsmażamy boczek z cebulą ***
*** Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone ***
*** Mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso straci surowy kolor ***
*** Fasolę przecedzamy, dokładamy do garnka z mięsem, zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy oraz po trzy kulki ziela angielskiego i pieprzu. Zagotowujemy ***
*** Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 45 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę i gotujemy jeszcze przez około 15 minut ***
*** Po tym czasie do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy – do smaku ***
*** Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę ***
*** Na koniec posypujemy świeżą zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ