Rozgrzewająca zupa z fasolą i mięsem mielonym


Rozgrzewająca zupa z fasolą i mięsem mielonym

Ta zupa zastąpi Wam cały obiad. Jest sycąca, gęsta i pyszna. Wspaniale rozgrzewa, więc idealnie sprawdzi się jesienią i zimą gdy temperatury na zewnątrz są coraz niższe.

 

 

Składniki:

ok 30dkg fasoli Piękny Jaś

20dkg boczku wędzonego

30dkg mielonego mięsa wieprzowego

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

2-3 ziemniaki

1 czerwona papryka

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, 2 łyżki majeranku, szczypta chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka cukru

2 łyżki oleju do smażenia

1,5 -2 litra bulionu lub wody

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

 

*** Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin ***

*** Boczek wędzony kroimy w średniej wielkości kostkę, a cebulę drobno siekamy. W dużym garnku podsmażamy boczek z cebulą ***

*** Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone ***

*** Mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso straci surowy kolor ***

*** Fasolę przecedzamy, dokładamy do garnka z mięsem, zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy oraz po trzy kulki ziela angielskiego i pieprzu. Zagotowujemy ***

*** Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 45 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę i gotujemy jeszcze przez około 15 minut  ***

*** Po tym czasie do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy – do smaku ***

*** Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę ***

*** Na koniec posypujemy świeżą zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE