Sernik leśny
Jest obłędnie smaczny! Lekko kwaskowy mus owocowy świetnie komponuje się z delikatnym i kremowym w smaku serniczkiem. Po prostu pycha!
Składniki:
- Spód ciasta:
ok 200g herbatników
- Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
60g masła
6 jajek
130g cukru
szczypta soli
225ml śmietanki kremówki
- Mus owocowy:
ok 500g mieszanki owoców leśnych, mogą być mrożone (jagody, maliny, porzeczki, jeżyny, itp.)
2 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki wody
2 łyżki żelatyny + około 3-4 łyżki wody
3 łyżki cukru
świeże owoce do przyozdobienia ciasta
*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***
*** Do utartych żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz budyń w proszku ***
*** Wszystko razem miksujemy na gładką masę ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką ***
*** Blaszkę o wymiarach 21 x26cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z herbatników ***
*** Masę serową wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy ***
*** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Aby sernik był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (od papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponownie sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach ***
*** Przygotowujemy mus. Owoce leśne wrzucamy do garnuszka, dodajemy wodę, cukier oraz sok z cytryny i zagotowujemy ***
*** Gotujemy około 2-3 minuty, aż owoce się rozpadną. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, mieszamy i zostawiamy na chwilę do napęcznienia ***
*** Owoce zdejmujemy z ognia, do gorącego musu dodajemy napęczniałą żelatynę i energicznie mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Możemy dodatkowo zblendować mus. Całość przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek ***
*** Gotowy mus odkładamy do wystudzenia, co jakiś czas mieszamy ***
*** Wystudzony mus przelewamy delikatnie na sernik i całość wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***
*** Po pokrojeniu ciasto przyozdabiamy świeżymi owocami i listkami mięty ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ